PERIČ PO NEUSPEŠNEM POSKUSU RAZREŠITVE ZORČIČA: "Del opozicije je zdaj obrnil ploščo in jo ucvrl iz dvorane"

Slovenija

Izvršni odbor SMC bo v četrtek pretresal razmere po neuspešnem poskusu razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča. Ena od možnosti je vrnitev prvaka SMC Zdravka Počivalška v DZ, čeprav si ga strankini poslanci bolj želijo na položaju gospodarskega ministra in menijo, da bi bil njegov odstop velika škoda, je povedal vodja poslancev SMC Gregor Perič.

Predlog koalicije za razrešitev Zorčiča, ki je skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil SMC, je v torek ob obstrukciji večjega dela opozicije na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev. Za razrešitev bi bilo potrebnih 46 glasov. Periča je ob tem najbolj presenetilo to, "da je del opozicije po tistem, ko je še nedavno ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vneto zagovarjal, da je treba prevzeti glasovnice, zdaj obrnil ploščo in jo ucvrl iz dvorane". "Očitno si niso tako zelo zaupali, kako bi glasovanje potekalo," je ugotavljal v današnji izjavi novinarjem v DZ.

Po njegovem mnenju bi do zamenjave predsednika moralo priti že iz ustaljene demokratične prakse tudi v primerljivih državah. Poudaril je, da ne gre za oceno Zorčičevega dela na mestu predsednika DZ, ampak je to zgolj posledica spremenjenega razmerja političnih sil. Spomnil je na še en obrat, in sicer, da so Zorčiča v torek podpirali tisti, ki ga pred enim letom niso.

Če bo ostal predsednik DZ, bo to po Peričevih ocenah gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado. "Morda se sliši idealistično, da vlado vodi koalicija, DZ pa opozicija. A neka sinergija mora biti," je pojasnil. Dodal je še, da to ne pomeni podrejanja DZ vladi. A če se kakšni postopki zavirajo, je po Peričevih besedah težko pod streho spraviti določene zakone.

O nadaljnjih korakih bo v četrtek popoldne razpravljal izvršni odbor SMC. Ena od možnosti, da pridobijo večino, je po Peričevih besedah Počivalškova vrnitev z ministrstva za gospodarstvo v DZ, a sam tega trenutno ne bi naredil. Kot je pojasnil, Počivalšek prihaja iz gospodarstva in zato ga poslanci vidijo na položaju gospodarskega ministra, kjer lahko po njihovem mnenju najbolje opravlja svoje poslanstvo.

Počivalšek je na Twitterju zapisal, da bi bila ena od možnosti za rešitev politične situacije lahko njegova vrnitev med poslance. "Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC vedno počnemo. Najprej pa se bomo o tem pogovorili na jutrišnjem izvršnem odboru stranke," je dodal.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ, pa je Perič odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov. Pogovori o drugih možnostih potekajo, vsi še niso bili opravljeni: "Dejansko se nam nikamor ne mudi. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha." Prihodnji dnevi bodo po Peričevem mnenju prinesli bolj oprijemljive odgovore na ta ugibanja. Verjame pa, da veliko več poslancev podpira vlado, kot so pokazale številke pri glasovanju. "Marsikdo si trenutno ne želi na volitve," je dodal.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v torek napovedal nov poskus Zorčičeve zamenjave. V primeru njegove razrešitve je bila koalicija v torek dogovorjena, da za novega predsednika DZ predlaga vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  01 .04. 2021 ob  04: 57
V prihodnjih dnevih se bodo domislili kako prevzeti DZ saj je zelo problematično sprejemat sumljive zakone na tak način, ko ni večine za potrjevat vsega po ukazu "vrhovnega". Tako se bo potrebno potrudit in upravičit kakšno spletko. Seveda pa ti pomaga, če imaš na svoji strani tistega, ki vsaj formalno vodi DZ.
vseved |  31 .03. 2021 ob  20: 39
Ti kovertiti so vedno najbolj glasni!
joe jaxson |  31 .03. 2021 ob  20: 25
18
šjor perić you are not welcome e' ti ti sia una grande mona ' štronco ! ljudje so te / vas skapirali in skrajni čas je da se spelješ na dolenjsko - predlagam Mokronog ?!
Fritla |  31 .03. 2021 ob  20: 19
21
E ja , kaku da ne tovariš Perič.
Glede obračanja plošče pa res niste ta pravi, da lahko o tem pametujete.
Vi ste tesen sodelavec najbolj desne in režimske vlade zadnjih par desetletij.
A mislite, da ljudje nimajo pameti in ne vidijo kak skrajni desničar ste postal ?
Ne niste postal, to ste vedno bil.
To ni nobena vroča juha, to je ena fonja, ki ste ji so sami nalili.
japajade |  31 .03. 2021 ob  20: 18
23
Perič, tako že zaudarjaš od hinavščine, nenačelnosti in izdaje, da so od smradu dobromisleči pobegnili iz dvorane!