PENINA CAPRIS JE NAJBOLJŠA PENINA HONG KONGA: Konec meseca iz Kopra na Kitajsko nov kontejner (FOTO)

Koper

Na prestižnem mednarodnem ocenjevanju vin Wine Luxe International Awards Hong Kong je penina Capris rose iz vinske kleti Vinakoper navdušila ocenjevalce in osvojila najvišje priznanje ocenjevanja, platinasto medaljo. Zmaga je še toliko bolj bleščeča, saj je Capris rose pridelan iz sorte refošk, zato je zmaga tudi potrditev izjemnosti naše avtohtone istrske sorte. Kitajski trg se je s tem znova potrdil za strateškega, lep odziv omenjenega uspeha pa se že kaže v novih naročilih.

"Prejete prestižne nagrade v Hong Kongu so lepo zaključile domače in mednarodne uspehe, ki jih je klet Vinakoper dosegla v letu 2020. Platinaste medalje iz Wine Luxe International Awards Hong Kong, za penino Capris Rose, pa smo še toliko bolj veseli, ker je pridelana iz naše lokalne sorte refošk. Poleg te penine so bile nagrajene tudi Capris Marin Brut, Capris Marine Sec in dve rdeči vini iz linije Capo d'Istria. Nagrade so nam še toliko bolj v ponos, saj so potrditev, da delamo v pravi smeri, tako v vinogradih kot v kleti, po drugi strani pa nam pomagajo pri odpiranju in utrjevanju trga tako v Hong Kongu kot tudi na širšem azijskem tržišču," pojasnjuje Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper.

Ocenjevalce prepričala izjemna kakovost

Kot pojasnjuje Danny Wong, član Hong Kong Wine Judges Association, je bilo letošnje tekmovanje specifično v mnogih pogledih. Za največ sprememb je poskrbela pandemija, zaradi katere so bili tudi v Hong Kongu deležni mnogih ukrepov. "Ocenjevanja so bila izvedena v manjših skupinah," pravi ter dodaja, da so se organizatorji tekmovanja dobro zavedali tudi motivacijske spodbude, ki jo je tekmovanje imelo v težkih epidemioloških razmerah upadlih prijav na ocenjevanje. "Prijave smo spodbudili z večjo promocijo." S prijavljenimi več kot 300 vzorci vina, med katerimi je bilo kar 70 penečih se vin, so bili tako zadovoljni in imeli ponovno težko delo pri izboru.

"Vajeni smo izjemne kakovosti penin iz kleti Vinakoper, nismo pa pričakovali, da bodo ravno te penine na koncu bolje ocenjene od šampanjcev," izbor pojasnjuje Danny Wong. Capris rose je tako posegel po najvišji oceni tekmovanja in prejel platinasto medaljo, kar pomeni odmevno promocijo tako v Hong Kongu kot na Kitajskem. Zmagovalce namreč razglasijo tako prek lokalnih vinskih portalov in revij, kot tudi mednarodnih družbenih platform.

Hong Kong eno najpomembnejših vinskih središč v Aziji

Vinakoper je s svojo ponudbo na tržišču prisoten od leta 2017, nabor vin za ta tržišča pa stalno povečuje. Ker gre za tržišče z visoko dodano vrednostjo in večjo kupno močjo, ponujajo vina višjega cenovnega razreda, predvsem vina linije Istrski rubini, Capo d'Istria in Capris. "Azijski trgi niso privlačni samo zaradi svoje velikosti. Tam je kupna moč zelo visoka, zelo raznoliki pa so tudi interesi kupcev. Nagrade - kot je ravnokar prejeta platinasta za penino Capris rose - seveda lepo odpirajo vrata novim poslom in priložnostim. Prva se je pokazala že takoj po razglasitvi nagrad, ko smo prejeli novo večje naročilo. Tako bomo že konec meseca proti Hong Kongu poslali nov kontejner naših vin. Med njimi bo seveda tudi penina Capris rose," je povedal direktor Vinakoper Borut Fakin.

Vinakoper je v treh letih aktivne promocije na sejmih in vinskih večerih z izobraževanjem prodajnega osebja, izvajanjem degustacij v vinotekah in zbiranjem odzivov končnih kupcev na kitajskem trgu potencial tržišča dobro spoznal. V tem letu nadaljuje s promocijskimi aktivnostmi. Udeležil se bo vsaj treh sejmov, izvedel vsaj štiri vinske večerje in redno izvajal promocije v tamkajšnjih vinotekah. Pričakovanja o rasti prodaje na kitajskem trgu so tako kar velika.

Capris rose

Rosé penina je pridelana po "charmat" metodi iz sorte refošk, ki daje temu vinu značilno barvo, prijetno sadnost in svežino, iskrivi mehurčki pa še poudarijo razigranost te zapeljive penine. Najboljše se počuti v dobri družbi, ohlajena na 6–8 °C.

Prestižno tekmovanje

Mednarodno ocenjevanje vin Wine Luxe International Awards Hong Kong velja za prestižno in poteka v organizaciji WINE.Luxe - najvplivnejše in gastronomsko najpomembnejše vinske revije v Hong Kongu in na Kitajskem. Revija ima izjemen pomen pri določanju trendov in izbiri pijač na trgu Hong Konga, v njej se predstavljajo največji svetovni proizvajalci vin in žganih pijač. Z ocenjevanjem so pri reviji v zadnjih petih letih vzpostavili nov standard ocenjevanja vin ter standard odličnosti, ki kitajske potrošnike usmerja k degustiranju in nakupu zaupanja vrednih vin. Ocenjevalci tekmovanja prihajajo iz mednarodnega okolja, pri reviji so ustvarili bazo kar 50 mednarodnih ocenjevalcev.