PEF TEATER ZAKLJUČIL DRUGO SEZONO: "Smo mnogo več kot gledališka skupina"

Koper

Po lanski premierni prvi sezoni se je PEF Teater – teater Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, letos vrnil na odre z močno okrepljeno ekipo. Ekipo sestavlja 22 bodočih pedagogov in jo, tako kot lani, vodi Lovrenc Habe, letos ob pomoči Mihe Štilca in Petre Rančov. Mentorica gledališke skupine pa je izredna profesorica, lutkarica in režiserka Jelena Sitar Cvetko.

Za nastanek gledališke igre je potrebno veliko vaj in intenzivnega dela, zato so se gledališčniki vsak ponedeljek pripravljali v Centru mladih Koper. Vaje so trajale dve uri in pol, bile pa so polne smeha, radosti, pa tudi trdega dela. Tako kot vsake vaje so imele tudi vaje teatra nekega večera svoj konec, saj so zadnji vikend v marcu pripravili predpremiere v Dekanih in Marezigah. 2. aprila pa so se predstavili v nabito polni dvorani Centra mladih Koper, kjer so se zaradi izjemnega zanimanja predstavili tudi minuli ponedeljek, 20. maja. Vmes pa so imeli še šest ponovitev predstav po Sloveniji, in sicer v Adergasu, Svetem duhu pri Škofji Loki, Črnem Vrhu, Šmartnem ob Paki, Ljubljani in Moravčah.

Tako so člani pedagoške gledališke družine ne le spoznavali Slovenijo in njene znamenitosti, pač pa so se tudi udeležili udarniških akcij. Tako so na primer v Črnem Vrhu urejali park v vaškem središču, v Moravčah pa so si ogledali rojstno hišo matematika Jurija Vege. Vseh teh potovanj pa ne bi bilo, če jih pri dejavnosti ne bi podprla Mestna občina Koper.

Pogledali v prihodnost toaletnih prostorov

Lani so z gledališko igro pogledali v prihodnost toaletnih prostorov; v igri po scenariju Patrika Holza: Podajalna enota je 9 članska gledališka skupina ugotovila, da tudi tam ne bomo več sami, saj bodo osebni čistilci skrbeli za naše zadnjice. Letos pa so se potopili v sodobni čas. V napovedniku pravijo: "Večina od nas ima izkušnje s študentskim ali pa dijaškim življenjem. Slednje je polno smeha, norih zabav, pa tudi dela in hudega stresa. Da pa študent dobi denar za preživetje in zabavo, pa mora veliko delati in točno to je tisto, kar nas je vodilo k novi gledališki igri. Po knjižnemu prvencu Mihe Indiharja z naslovom Študentski dnevi smo igralci pripravili istoimensko komedijo, povzeto po knjigi."

Predstavo si bo mogoče ogledati še oktobra v Kopru, Ljubljani in na Dolenjskem, potem pa sledi tretja sezona, z novimi igralci. Nekateri bodo namreč zaradi zaključka študija zapustili univerzitetno mesto Koper.

Deli novico: