PEDIATRI NE VIDIJO SMISLA V POTRJEVANJU HITRIH TESTOV: Drage preiskave zaradi "neke kode"

Slovenija

Pediatri so v zadnjih dneh močno obremenjeni, predvsem na račun vprašanj o izolacijah in karantenah ter naročanja na PCR-testiranje, je povedal pediater Denis Baš. Skrbi jih, da bi zaradi velike količine klicev in sporočil spregledali koga, ki njihovo pomoč nujno potrebuje. Odločevalce pozivajo k spremembam, starše pa k potrpežljivosti.

Primarni pediatri in šolski zdravniki se zaradi številnih okužb z novim koronavirusom med mlajšo populacijo soočajo z ogromnim številom telefonskih klicev in elektronske pošte. Na ambulante je dnevno naslovljenih od 100 do 150 vprašanj, večinoma o izolacijah in karantenah ter za naročanje na PCR-testiranje, je pojasnil predsednik sekcije primarnih pediatrov pri združenju za pediatrijo Denis Baš.

Gre za delo, ki je po njegovih besedah administrativne narave, "lahko bi rekli, da je v veliki meri nepotrebno, če bi bilo to z nekimi jasnimi navodili skomunicirano do staršev". Ob tem pediatre skrbi, da se otroci, ki res potrebujejo pomoč in pregled, v taki množici težko "prebijejo" do zdravnika in bi zaradi tega lahko prišlo tudi do zapletov.

Ljudi zato prosijo za potrpežljivost, odločevalce pa pozivajo, da spremenijo sistem, "ker tak kot je, je nevzdržen". Po njegovi oceni vse stvari, ki jih sedaj počnejo, delajo zaradi covidnih potrdil o prebolelosti, za katere ne vedo, koliko časa bodo ljudem sploh prišla prav. Ob vseh obremenitvah se jim to zdi nesprejemljivo, je poudaril.

Sprašujejo se tudi o smiselnosti potrjevanja vseh pozitivnih rezultatov hitrega testiranja še s PCR-testom. Kot je dejal Baš, smo v položaju, ko se bomo v nekem času vsi srečali z omikronom. "Ali je sploh še smiselno, da vse te otroke pošiljamo na drage preiskave, ki so v bistvu samo zaradi neke kode," se je vprašal. Opomnil je, da k sreči okužba pri otrocih in tudi pri večini cepljenih odraslih poteka v blagi obliki.

Dodal je, da pediatri in šolski zdravniki razumejo starše, ki dobijo navodilo s strani epidemiologov, na se obrnejo na izbranega zdravnika. Tega kontaktirajo, kljub temu da ima otrok samo prehladne znake in potrebuje navodila, koliko časa naj ostane doma.

"Ta navodila bi lahko prejeli tudi od epidemiologov oziroma bi bila dovolj neka bolj ažurirana stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki bi jo starši bolje razumeli. Zdaj pa se v bistvu zaradi sprememb vseh teh pravil, koliko časa trajata izolacija, karantena, ukvarjamo s temi banalnimi vprašanji," je opozoril.

Poleg tega v pediatričnih ambulantah še naprej izvajajo preventivne dejavnosti, redna cepljenja in obravnavajo ostale zdravstvene težave otrok. Tak obravnav je bilo od 40 do 60 dnevno, zdaj pa se je ta številka podvojila ali celo potrojila, velika večina na račun vprašanj administrativne narave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  26 .01. 2022 ob  09: 13
Bravo! Rabimo še več takih, ki si upajo povedati na glas. Pri omikronu je to vse skupaj en nesmisel. PCT bi obrdžal mogoče za zdravsvene pa še kakšne ustanove. Za ostalo pa je skrajni čas da nehamo s tem.