PCT VPLIVA TUDI NA DELO OBALNIH KOZMETIČNIH IN FRIZERSKIH SALONOV: "Frizerji nismo zdravniki, da to kontroliramo"

Koper

Že včeraj smo raziskovali, kako poteka preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT v praksi pri gostincih, danes pa smo zavrteli nekaj telefonskih številk frizerskih in kozmetičnih salonov na Obali.

Spomnimo, vlada je v soboto sprejela odlok, s katerim je razširila pogoj PCT na številne dejavnosti, tudi na dejavnosti ponujanja blaga in storitev ter dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga. Pričevanju gostincev, da jim primanjkuje navodil, kako morajo ravnati, prikimavajo tudi v obalnih frizerskih in kozmetičnih salonih. Izpolnjevanje pogoja PCT pri strankah kljub temu preverjajo, a ponekod z določeno skepso, saj da za to niso pooblaščeni.  

V koprskem frizerskem salonu Zlati Koder pojasnjujejo, da stranko vprašajo, katerega od pogojev PCT izpolnjuje, osebnih podatkov pa pri tem ne gledajo. "Nekatere stranke se pritožujejo, druge normalno sprejmejo ta pogoj, spet tretji pa za to sploh nočejo slišati," opisujejo. Priznavajo pa, da so v zadnjih dneh prejeli kar precej klicev z vprašanji, ali bodo morali izpolnjevati PCT. "Smo imeli kar precej težav, veliko je bilo tudi odpovedi," še povedo.

S podobnimi problemi se ukvarjajo tudi v frizerskem salonu Oranžada, kjer se stranke pritožujejo, v zadnjih dneh pa je rezervirane termine odpovedalo več kot polovica naročenih strank.

"Na vratih imamo opozorilo, tudi stranke opozorimo, da morajo upoštevati pogoj PCT, nismo pa frizerji zdravniki, da to kontroliramo," še povedo. "Navodil s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa nobenih, samo to, kar smo videli na televiziji."

Nekoliko drugačno izkušnjo imajo v kozmetičnem in frizerskem salonu Ružica, kjer se stranke povečini ne pritožujejo. "Smo pričakovali, da bo huje, saj so si mnenja različna, ampak očitno nam stranke zaupajo. Je celo tako, da nekatere že, ko stopijo na vrata, same od sebe pokažejo potrdilo, da izpolnjujejo pogoj PCT," opisujejo.

"Res pa je, da so nas v zadnjih dneh precej klicali in prestavljali termine. S strankami smo se tako uskladili, da smo jim termine prestavili na tisti dan, ko so se testirali v službi, tako da so lahko potem prišli še v salon," pripovedujejo. Priznavajo pa še, da so navodila še vedno precej nejasna in da se hitro spreminjajo. "Dobro bi bilo, če bi NIJZ poslal kakšno obvestilo poslovnežem, ali pa da bi odprli kakšno posebno spletno stran za nas, da bi nam bilo lažje slediti vsem pravilom," še povedo.

O primanjkljaju strank pričajo tudi v izolskem kozmetičnem salonu Darja. "Za preverjanje nismo pristojni, bo pa to od nas zahteval inšpektorat, pa tudi kazen bo na koncu doletela nas, tako da ne vemo, kaj narediti. Po eni strani mi nismo uradne osebe, da bi to pregledovali, po drugi strani pa moramo," pripovedujejo.

Nekaj manj težav pa imajo v portoroškem salonu Dermale, kjer do odpovedi terminov ne prihaja. Tudi oni potrjujejo, da navodil s strani NIJZ niso prejeli, pri strankah pa pogoj PCT preverjajo sami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  10 .09. 2021 ob  15: 36
-1
Ampak človeka kar stisne pri srcu, ko ugotovi koliko antivaxx bolnikov kroži med nami brez vsakega nadzora, ko spadajo na zaprte oddelke zaradi hude preganjavice.
vseved |  10 .09. 2021 ob  12: 55
Ne vidim potrebe za slabo voljo frizerjev, gostincev,... Kdor ne izpolnjuje pogojev ga pač ne pustiš v lokal . Raje prva zamera kot kazen če pride inšpektor.
forešter4 |  10 .09. 2021 ob  08: 53
@td ti in tvoji sorodniki kar bodite poskusni zajčki, glede na to kako sem prvič prebolel kovid, in kakgo ga bom drugič bom jaz izbral, ne pa ''stroka''
td |  09 .09. 2021 ob  22: 33
-16
Telefon znate uporabljat nakladači? Potem si inštalirajte aplikacijo za preverjanje PCT, ne rabite nobene zdravstvene diplome za to. Ukrep je za varnost vseh. Se mi pa zdi skoraj nemogoče dan danes da kakšen antivaxx bedak ne bi imel kakšne sorodnika ali znanca, ki je zbolel za neobstoječim covidom po njihovo.
Bella |  09 .09. 2021 ob  21: 49
10
Bomo sli domov k bricotu, k frizerki... bomo enako lepi kot dosedaj. Glupani vodijo drzavo, ki jim ni mar zanjo, ni jim mar za davke in za njene drzavljane.
manemebasat |  09 .09. 2021 ob  20: 14
Konstanten teror, omejevanje svobode, deljenje naroda na cepljene in necepljene, nesmiselna pravila, vsiljevanje nekega''cepiva'' za katerega nihce ne ve, kaksne posledice bo povzrocilo na dolgi rok, testiranje z testi ki so dokazano nezanesljivi, hebes taksno vlado, ki ji ni nic mar za drzavljane. Prekleta banda izdajalska!
Martin Kacur |  09 .09. 2021 ob  16: 37
-6
Ni panike. Pravilna so za to, da se jih spoštuje ne pa kontrlira. Saj nismo vsi inbecili, da nas je treba kontrolirat. Čeprav si vlada ravno to želi.