PCT POGOJ S PONEDELJKOM OBVEZEN ZA UDELEŽBO NA DOGODKIH IN SHODIH: Veljavnost testov bo krajša!

Slovenija

Od ponedeljka bo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je danes določila vlada. Organizatorji dogodkov oz. shodov bodo dolžni preverjati izpolnjevanje pogoja, je na novinarski konferenci dejala Maja Bratuša. Napovedala je tudi skrajšanje veljavnosti negativnih testov na okužbo s koronavirusom.

Organizatorji javnih prireditev ali javnih shodov pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev bodo morali ob vstopu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne dovoli, je pojasnila Bratuša. V skladu s tem je vlada spremenila vsebino odlokov, ki bodo veljali do 1. avgusta.

Glede na današnjo odločitev vlade pa bo od 23. avgusta za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je za necepljene oz. neprebolevnike obvezno testiranje, veljavnost testov krajša kot doslej. Po besedah Bratuše bo veljavnost negativnega hitrega testa 48 ur od odvzema brisa in 72 ur od odvzema pri PCR testu, kot to velja na primer za prehajanje meje.

"Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša. Ko imamo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT," je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Pogoj PCT ostaja za tiste profile zaposlenih, ki imajo stike s strankami. Kdo bo kril stroške za opravljanje hitrih testov za necepljene zaposlene, pa Logarjeva še ne ve.

Poudarila je, da je sistem PCT po eni strani zagotovilo, da so tisti, ki se udeležijo prireditve, varni in ne bodo zboleli. Poleg tega se zagotavlja vzdržnost zdravstvenega sistema, ko ljudje ne zbolevajo. "Ne gre za to, da bi komur koli hoteli nalagati dodatno delo ali oteževati pogoje poslovanja," je zagotovila, ampak je cilj PCT pogoja zagotavljanje varnosti in zdravja. Zato upa, da bodo organizatorji prireditev dobronamerno vzeli to omejitev in kot del nove realnosti.

Izpolnjevanje enega od PCT pogojev bodo lahko preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tako se bo na aplikaciji izpisala QR koda, ne pa kakšni osebni podatki, niti to, kateri pogoj PCT posameznik izpolnjuje.

"Brez sistema PCT si ne predstavljamo, da bi lahko varno izvajali dejavnosti tudi jeseni, ko se pričakuje porast tudi drugih okužb," je opozorila. Po njenih besedah je prevladujoča različica novega koronavirusa delta bolj kužna, zato je treba še bolj poskrbeti, da ne bo prišlo do širjenja virusa.

Ob tem je Logarjeva ponovno pozvala k cepljenju proti covidu-19. Opozorila je, da je precepljenost med najranljivejšimi, to je med oskrbovanci domov za starejše, visoka. Zato odtlej kakšnih izbruhov v domovih ni bilo, če pa se je starostnik vseeno okužil, pa je prebolel covid-19 z lažjo obliko in hospitalizacija ni bila potrebna. Prav tako ob cepljenju starostnikov v domovih niso beležili kakšnih hujših stranskih učinkov.

Če je cepivo varno in učinkovito za ranljivo skupino, "smo lahko toliko bolj prepričani, da bo cepivo učinkovito in varno tudi za ostale," je dejala. Cepljenje je možnost, ki jo je treba po njenem mnenju izkoristiti. Gre za metodo, ki je najbolj učinkovita za preprečevanje okužb, ne le covida-19, ampak tudi denimo tetanusa in davice. Spomnila je, da smo prav s cepljenjem v preteklosti uspeli izkoreniniti črne koze in skorajda tudi otroško paralizo. Zato upa, da se bomo na podlagi izkušenj s cepljenjem iz preteklosti odločili tudi za cepljenje proti covidu-19.

Hkrati je pozvala vse, ki odhajajo na dopust, naj se tam varno obnašajo, saj je virus prisoten tudi na počitnicah. Prav tako naj povratniki z dopusta ne pozabijo na varnost tistih, h katerim se vračajo z dopusta.

Po njenih besedah odloki stopijo v veljavo v ponedeljek, globe za neupoštevanje odlokov pa naj bi se gibale od 400 do 1000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  23 .07. 2021 ob  20: 43
Imajo nas za norce. Ce si cepljen, ravno tako lahko zbolis in prenasas virus. Zakaj torej diskriminacija? To so poceli nacisti z Zidi. Moramo na ulice!
ojoj |  23 .07. 2021 ob  18: 37

vseved23 .07. 2021 ob  01: 20
@4ugo, to pa da širiš virus in ogrožaš druge pa je ustavno in zakonito?

@vseved ( mišek ) to bi ti moral vedeti, ker širiš virus med ljudmi, ne širi ga necepljeni ker ga nima v sebi, tebi pa so ga vbrizgali, torej je ustavno in zakonito?

ojoj |  23 .07. 2021 ob  11: 54
@ alfa
Kako se pa cepiš po naravni poti?
@vseved ( mišek )
Tvoj komentar zmaga, ti resno tako razmišljaš al se zajebavaš?

vseved |  23 .07. 2021 ob  01: 21
-3
@ alfa, ko se cepiš po naravni poti , boš po naravni poti tudi prebolel, ali boš šel na urgenco?
vseved |  23 .07. 2021 ob  01: 20
-4
@4ugo, to pa da širiš virus in ogrožaš druge pa je ustavno in zakonito?
alfa |  22 .07. 2021 ob  19: 59
ni panike, se raje "cepim "po naravni poti kot pa z genskim cepivom...in bo stvar rešena takoj ko zvem oz. poznam koga
4ugoketo |  22 .07. 2021 ob  19: 15
10
Vsak človek globoko v sebi VE, da je to protiustavno in nezakonito, diskriminacija in milo rečeno neumno.
Sram me je, da imamo tako vlado.
Pravijo, ljudstvo ima tako vlado, kot si jo zasluži.