PARTNER EVE KAILI PRIZNAL VPLETENOST V KORUPCIJSKI ŠKANDAL: Upravljal je z denarjem Maroka in Katarja

Svet

Francesco Giorgi, partner razrešene podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, je preiskovalcem priznal, da je bil član organizacije, ki sta jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta.

Giorgi je tudi priznal, da je bila njegova naloga upravljanje z denarjem Maroka in Katarja. Po navedbah časnika pa je med zaslišanjem navedel, da sumi, da sta denar prek nekdanjega italijanskega evroposlanca Antonia Panzerija prejela tudi dva zdajšnja poslanca iz stranke S&D. To sta Andrea Cozzolino in Marc Tarabella.

Maroko naj bi bil v afero vpleten preko svoje zunanje informacijske službe Dged. Dokumenti, na katere se sklicuje italijanski časnik kažejo, da so bili Panzeri, Cozzolino in Giorgi večkrat v stiku z Dgedom in Abderahimom Atmounom, maroškim veleposlanikom na Poljskem.

Bruseljsko tožilstvo je prepričano, da je Panzeri vplival na odločitve Evropskega parlamenta v korist Katarja in Maroka. V središču preiskave pa je njegova nevladna organizacija Boj proti nekaznovanosti, ki jo je ustanovil leta 2019. Panzeri je trenutno v priporu in čaka na sojenje, aretirani pa sta bili tudi njegova žena in hči.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem že pozvala k razjasnitvi korupcijskega škandala. "Scenarij je zaskrbljujoč, novice, ki se pojavljajo, govorijo o nečem, česar si nikoli nismo mogli predstavljati. Zadevo morate razjasniti, saj sta od tega odvisni verodostojnost EU in naših narodov," je dejala danes pred svojo prvo udeležbo na vrhu EU v Bruslju.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Preiskovalci so v okviru preiskave obtožb od minulega konca tedna pridržali več ljudi, belgijska policija pa je na domu Panzerija in Eve Kaili ter pri njenem očetu Aleksandrosu zasegla kar 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike. Skupaj so izvedli okoli 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija