PARKIRANJE TIK PRED VHODOM V ŠALARI: "Skrb za varnost na parkirišču je v domeni lastnika"; kakšen je odgovor slednjega?

Koper

Pred dnevi smo poročali o problematiki parkiranja pred Lidlom v Šalari, na katero nas je opozoril bralec. Kot je dejal, skoraj vsakodnevno opaža vozila, ki parkirajo tik pred vhodom v trgovino – tam pa ni označenih parkirnih mest. To naj bi se dogajalo, kljub temu da so zgolj par metrov stran še vedno prosta parkirna mesta. Imamo odgovore občinskega redarstva, pa tudi Lidla. 

Kot so nam pojasnili, medobčinsko redarstvo Medobčinske uprave Istre (MUI) s to konkretno problematiko ni seznanjeno.

Sicer občinsko redarstvo MUI na zasebnih površinah nakupovalnih centrov ukrepa na podlagi prijave oškodovanca, in sicer predvsem v primerih prekrškov nedovoljenega parkiranja na parkirnih mestih, namenjenim invalidnim osebam.

Na parkirišču 'rampa'

Pri ogledu samega parkirišča pred trgovskim centrom Lidl so predstavniki medobčinskega redarstva ugotovili, da je lastnik parkirišča na vhodu postavil fizično oviro (v tem primeru zapornice) ter postavil prometno signalizacijo, ki določa način in pogoje prometnega režima – parkiranja. Pri tem je parkirišče namenil izključno kupcem njihovega trgovskega centra.

"Skrb za varnost obiskovalcev, naj bo to v samem trgovskem centru ali na parkirišču pred njim, je v domeni lastnika oziroma pooblaščenega upravljavca," so nam pojasnili.

Medtem pa so nam v Lidlu Slovenija potrdili, da so s problematiko napačnega parkiranja seznanjeni.

"Gre za posamične dogodke, ki se ne pojavljajo vsakodnevno, nanje pa se, kadar je to možno, odzovemo z opozorilom s strani naših zaposlenih ali varnostnika, če je prisoten v poslovalnici. Glede na to, da so naši zaposleni osredotočeni na dogajanje znotraj poslovalnic, žal ne moremo posredovati v čisto vseh primerih. Ker gre za kratkoročno parkiranje v času nakupa, razen opozoril posebnih ukrepov ne izvajamo," so odgovorili na naša vprašanja, kako v takšnih primerih posredujejo oz. kako bi lahko takšne prakse preprečili in ali gre za ponavljajoč problem pred to trgovino.

V letošnjem letu so sicer medobčinski redarji na parkiriščih trgovskih centrov izrekli pet opozoril, štiri globe in sedem odredb za odvoz zapuščenih vozil. Nimajo pa podatkov o ukrepih na parkiriščih trgovskih centrov, ki jih je izrekla policija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  28 .11. 2023 ob  09: 03
Predvsem so mladi in naduti frajerji. Bog ne daj da mu omeniš, da ni način da parkira pred vhodom