PARKIRAJTE IZGOVORE DRUGAM, NA DELU BODO KOPRSKI REDARJI: Kdaj ste nazadnje parkirali na mestu za invalide, čeprav nimate dovoljenja za to?

Koper

Mestna občina Koper se je letos znova pridružila projektu Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide Javne agencije RS za varnost prometa, v okviru katere bo občinsko redarstvo v obdobju 14 dni intenzivno nadziralo razmere na parkirnih mestih, ki so rezervirana za invalide.

Na svetu živi 10 odstotkov prebivalstva z določeno obliko invalidnosti in ta predstavlja najštevilnejšo manjšinsko skupino v svetu. Vsako leto 3. decembra obeležujemo mednarodni dan invalidov, katerega glavni namen je, v najširši družbi spodbuditi boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v življenje.

S tem namenom so Agencija RS za varnost prometa, Fakulteta za varnostne vede in Mestna občina Ljubljana zasnovale projekt 'Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide', ki so ga podprle Univerztitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Sonček – Zvez društev za cerebralno paralizo Slovenije in Zveza za šport invalidov – Paraolimpijski komite ter številne slovenske občine, tudi koprska.

Rezultati raziskave, ki jo je opravila Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, so pokazali, da 63 odstotkov vseh parkiranih vozil na mestih za invalide ni imelo invalidske izkaznice. Na številnih opazovanih lokacijah je ta delež presegal 70 odstotkov, na nekaterih celo več kot 90 odstotkov. Kar 29 odstotkov voznikov je na mestu za invalide neupravičeno parkiralo tudi takrat, ko so bila v okolici na voljo druga parkirna mesta.

Letos se bo tudi Mestna občina Koper pridružila pobud, zato bo občinsko redarstvo od 3. decembra 14 dni intenzivno nadziralo razmere na parkirnih mestih, ki so rezervirana za invalide.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija