Park avtohtonih živali v Hrastovljah odpira vrata

Koper

V Hrastovljah so odprli tematski park avtohtonih živali in rastlin, ki je nastal v okviru čezmejnega projekta Biodinet.

Projekt Biodinet - Mreža za ohranjanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine znotraj programa za čezmejno sodelovanje med Italijo in Slovenijo za obdobje 2007-2013 je predvidel vzpostavitev programov in smernic za trajnostni razvoj Krasa in Kraškega roba na slovenski in italijanski strani z namenom ohranjanja naravne in kulturne dediščine čezmejnega prostora.

S parkom do večje prepoznavnosti kraja

V okviru projekta, v katerem je sodelovalo 12 partnerjev z obeh strani meje, je zaživel omenjeni tematski park, v katerem bodo obiskovalci lahko spoznavali istrsko pramenko, drežniške koze, krškopoljske prašiče, boškarine in istrske osle. Na skupno devetih hektarjih bo moč spoznati tudi domače sorte sadja in zelišča. Med drugim so uredili študijski sadovnjak in čebelnjak.

S parkom upravlja Društvo Boškarin, kjer si nadejajo, da bodo z njim pripomogli tudi k večji prepoznavnosti podeželja. Pomembno vlogo je odigralo Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Mestna občina Koper pa je dala na voljo zemljišča.

Deli novico:

istrijan |  27 .09. 2014 ob  20: 59
Med ,,zanimivim,, in ,,avtohtonim,, je velika razlika. Še en kič več v MOK.
ponosna |  27 .09. 2014 ob  20: 51
Evo na..pa se je spet našel nekdo, ki ima preveč časa in podaja neprimerne komentarje. Projekt je bil super izveden, MOK je bogatejša za zanimiv park (ki ga bodo z veseljem obiskovali tako domačini kot tujci), zaledje v tem primeru Hrastovlje je sedaj še zanimivejše! Iz moje strani same pohvale!!!
istrijan |  27 .09. 2014 ob  18: 13
Samo še en dodaten kanal za odtekanje javnega denarja v privat žepe ! Ne me basat z nekimi drežniškimi kozami in krškopoljskimi prašiči - kaj ima to v Istri veze z avtohtonostjo, lepo prosim. In tudi boškarini, ki so jih naselili v močvirnati Škocjanski zatok so tam v tistem palutu in blatu avtohtoni kot oljka na Grenlandiji. Če že kaj ponujate pod avtohtonost, naj bo vsaj res avtohtono in naj ima neki smisel, sicer je navaden kič.
Lepa slika |  27 .09. 2014 ob  16: 51
Sta pršla na otvoritev tudi Mišić in Popović. Vre dugo se niso taku lepu nastavle pred aparat....
@KKoprčan |  27 .09. 2014 ob  11: 18
ma kaj ga ne vidiš, lepši nos ku taku
KKoprčan |  27 .09. 2014 ob  10: 59
Kje pa je nosonja ?
ex |  27 .09. 2014 ob  10: 37
Super pohvalno!! Bravo!