PAPEŽ MED POLNOČNICO: Pozval je k ljubezni do bližnjega in dobrim delom

Svet

Številni verniki so današnji božični dan, s katerim kristjani obeležujejo dan Jezusovega rojstva, začeli s polnočnico. Papež Frančišek je v pridigi med božično mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu v torek pred več tisoč verniki, zbranimi v cerkvi in zunaj na Trgu svetega Petra, pozval k ljubezni do bližnjega in dobrim delom, kar je najboljši način za spreminjanje sveta na bolje. Na praznik rojstva Jezusa Kristusa je zagotovil, da ima Bog rad tudi najslabše.

Papež je polnočnico začel s procesijo kardinalov že ob pol desetih zvečer. Pred začetkom maše je v jaslih odkril Jezusovo figuro, 12 otrok iz Italije, Japonske, Venezuele, Kenije, Ugande, Iraka in Filipinov pa je tam položilo cvetje. "Ne čakajmo, da bodo sosedi dobri, preden jim delamo dobro, na Cerkev, da bo popolna, preden jo bomo ljubili, na druge, da nas spoštujejo, preden jim bomo služili. Najboljši način za spreminjanje sveta je, da živimo življenje kot darilo za druge in se zahvaljujemo Bogu, ki ljubi vsakogar, tudi najslabše med nami," je dejal papež, ki je bil izvoljen na položaj leta 2013.

"Kako pogosto mislimo, da je Bog dober, če smo dobri, in nas kaznuje, če smo slabi. Ampak ni tak. Kljub vsem našim grehom nas ima še naprej rad," je dejal Frančišek in podal osrednjo temo celotnega svojega vodenja katoliške cerkve, ki se naj manj osredotoča na uveljavljanje pravil, ampak bolj na pomoč tistim, ki so se od njih oddaljili. Med drugim je na primer olajšal pravila za obhajilo ponovno poročenih ločencev, ki je bilo prej prepovedano.

Potomec italijanskih priseljencev v Argentino, ki je lani med polnočnico pridigal proti nenasitnemu pohlepu in potrošništvu, leto prej pa o ljubezni in usmiljenju do beguncev in migrantov, bo imel danes tradicionalni nagovor in blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) z osrednjega balkona bazilike svetega Petra, na predvečer novega leta ga čakajo večernice, zjutraj pa pozdrav novemu letu.

BOŽIČEK TUDI GORAN DRAGIĆ: Otrokom podaril vstopnice za ogled tekem Miamija

Fundacija Gorana Dragića je v sklopu projekta #podamdaigram Mariboru podarila deset vstopnic za ogled dveh domačih košarkarskih tekem njegove ekipe Miami Heat v severnoameriški ligi NBA. Mariborska občina bo vstopnice namenila nadarjenim mariborskim dijakom, ki se lahko na razpis prijavijo na spletni strani Večera do 12. januarja, poroča Večer.

Polnočnica poteka povsod po svetu, kjer so kristjani. Tudi v rojstnem kraju Jezusa Kristusa v Betlehemu, kamor so tudi letos prišli romarji z vsega sveta. Za kristjane je Jezus Kristus Božji sin, ki je prišel na svet, da vzame nase grehe človeštva in ga odreši. Polnočnico daruje apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .12. 2019 ob  08: 48
bog ima rad tudi najslabše....in vidi vraga, spet so dobili odpustek