PAPEŽ FRANČIŠEK SE JE OPRAVIČIL SLOVENSKIM ŽRTVAM SPOLNIH ZLORAB: Bo res razkril imena storilcev?

Slovenija

Papež Frančišek je pred baziliko svetega Petra v Vatikanu v sredo sprejel skupino ljudi iz Slovenije, ki so jih duhovniki spolno zlorabili, in se jim opravičil. Delegacijo je iz Slovenije pripeljal zavod Dovolj.je pod vodstvom duhovnika Janeza Cerarja.

Ključno papeževo sporočilo preživelim žrtvam spolnih zlorab je spodbuda, da nadaljujejo boj in razkrijejo slabe pastirje. Na čustvenem srečanju s skupino zlorabljenih je papež spodbudil k nadaljnjemu boju, storilcem napovedal razkritje, ganljivo srečanje pa sklenil z iskrenim opravičilom žrtvam.

Papež je ob koncu splošne avdience odšel do desetčlanske slovenske skupine preživelih žrtev spolnih zlorab, njihovih svojcev in podpornikov, tik pod vhodom v baziliko svetega Petra, in iz spoštovanja do gostov iz Slovenije vstal z invalidskega vozička. Med ganljivim srečanjem je z objemi in toplimi besedami preživelim vlil poguma za nadaljevanje boja proti zlu, ki mu Frančišek pravi bolezen Cerkve.

Dogajanje v Sloveniji oziroma nedejavnost pri sistemskem spopadanju z zlorabami ni mogla ostati neopažena v Vatikanu. K tovrstni opaznosti je veliko prispeval tudi primer serijskih zlorab, ki naj bi jih nad nunami zagrešil sloviti ustvarjalec mozaikov pater Marko Ivan Rupnik.

Papež Frančišek se je sicer že januarja v prvem odzivu na primer patra Rupnika, jezuita in umetnika, ki ga več redovnic obtožuje zlorab, dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela.

Rupnik naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .04. 2023 ob  20: 58
Od vedno je RKC bila zlo. Fuj!
vid |  28 .04. 2023 ob  15: 18
Hvala za socutje in tople besede, vendar nehajte ze scitit te brezboznike in dvolicneze ki se skrivajo v vasih vrstah. Naj odgovarjajo pred zakonom in gredo v zapor kjer ne bodo vec skodili. Do sedaj so jim nalozili kaksno molitev in poslali tja kjer jih niso poznali in so veselo nadlegovali dalje. Lahko je RKC kod ustanovo sram za tako pocetje.
manemebasat |  28 .04. 2023 ob  14: 50
Ti mazaci so bolj zasciteni, kot polarni medvedi. Ce enega trenerja obsodijo otipavanja in javno objavijo njegovo ime, bi isto moralo veljati tudi za te ostudneze!
kokodek |  28 .04. 2023 ob  12: 22
zelo lepo od papeža, ma cerkveno pravo ni nad državnim, zato naj svoje perverzne grešnike ne skrivajo, temveč naj jih predajo policiji!