PAPEŽ FRANČIŠEK PRESENETIL Z IZJAVO: "Kulinarični in spolni užitki so preprosto božanski"

Svet

Užitki, ki nam jih lahko nudita dobro pripravljen obrok ali ljubeč spolni odnos, so božanski in jih je Cerkev v preteklosti neupravičeno pretirano obsojala, je dejal papež Frančišek v knjigi intervjujev, ki je izšla v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Užitek prihaja neposredno od Boga. Ni ne katoliški ne krščanski ne karkoli drugega, je preprosto božanski," je dejal Frančišek v pogovoru z italijanskim pisateljem in gurmanom Carlom Petrinijem. Dodal je, da je Cerkev vedno obsojala nečloveški, surov in vulgaren užitek, po drugi strani pa je vedno sprejemala človeški, zmeren in moralen užitek.

"Užitek v hrani je namenjen ohranjanju zdravja, spolni užitek pa polepša ljubezen in zagotavlja nadaljevanje vrste," je pojasnil.

Papež, ki se je kot Jorge Bergoglio rodil v Argentini, je priznal, da je v preteklosti v Cerkvi obstajala "pretirana moralnost", ki zanika užitek, a ob tem menil, da gre za "napačno interpretacijo sporočila krščanstva". Ta je po njegovem mnenju povzročila veliko škodo, ki se jo v nekaterih primerih močno občuti še danes.

"Tako uživanje v hrani kot v spolnosti prihajata od Boga," je še dejal poglavar katoliške cerkve, ki ima po svetu 1,3 milijarde vernikov.

Povedal je še, da to razmišljanje uteleša danski film Babettina pojedina iz leta 1987. Govori o kuharici iz 19. stoletja, ki je zadela na loteriji in skupino puritanskih protestantskih vernikov povabila na odlično pojedino. Frančišek je ta film označil za odo krščanski dobroti in ljubezni.

Knjigo Terra Futura, pogovori s papežem Frančiškom o celoviti ekologiji je uredil Petrini, ustanovitelj globalnega gibanja slow food kot protiuteži hitri prehrani. Pogovori izpostavljajo papežev socialni pogled na ekologijo, ki ga je orisal že v encikliki Hvaljen, moj Gospod (Laudato Si), objavljeni leta 2015.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  12 .09. 2020 ob  19: 08
... TAKOJ ZA SEXOM JE DRUGA STVAR DOBRA MUZIKA,ŠELE NATO HRANA
Kanola |  10 .09. 2020 ob  22: 01
-2
ni več upanja v cerkev, ko take klati ta bebko en... drgač pa to sploh ni res, orgazem traja minuto , dve max.... in kaj imaš od tega. Nič. Samo še bolj zjeban si za šport al službo, ker vzame veliko energije sex. Sex ni nič posebnega, na žalost je družba obsedena s tem.... naj bi blo za nardit otroka in čau, ne pa iz tega neke cele projekte ven vleč, nobenega k ma lajf ne briga sex in smeti (sexizem itd.) katere so s tem povezane (sex industrija itd.) , ta papež je res SRAMOTA cerkvi. In sem katolik veren in ga ne maram.
kokodek |  10 .09. 2020 ob  13: 56
če pravi papež, bo že res !!!!