PANDOLO NA MEDITERANU: Na Tartinijev trg prihaja že tradicionalni turnir v tej starodavni igri

Piran

Pod Tartinijevim spomenikom bo ta konec teden vse v znamenju pandola. Zveza društev igre pandolo Slovenije in Kulturno društvo starodavnih iger punta Piran organizirata dvodnevni turnir Pandolo na Mediteranu.

Ko se zgodi prvič, gre lahko za slučaj, drugič je to naključje, ko se stvar ponovi tretjič je zadeva že resna. Pandolo zveza in društvo iz Pirana tako uspevata s svojimi namerami, da postane dvodnevni mednarodni pandolo turnir na Tartinijevem trgu tradicija.

Vse se je začelo kot odgovor na številna vabila, ki jih igralci pandola dobivajo iz evropskih držav, kjer se igrajo podobne igre oziroma igre ki temljijo na pridobivanju igrišča s pomočjo lesene palice in lesenega ploščka.

Že za prvi turnir je bil odziv zelo dober, leto kasneje so ekipe znova potrdile svoj prihod in tudi letos bo v krasni kulisi srednjeveškega mesta pandolo igrala zelo pisana zasedba. Hrvaško bo zastopala ekipa iz Pulja, Italijo dve ekipi, ena iz Verona, druga iz mesteca Mede. Najdaljšo pot bo opravila romunska ekipa iz Sigheta, slovenske barve pa bodo zastopale ekipe iz Kopra in Pirana.

Prav pirančani so lani na domačem terenu slavili, zmagovalci prvega turnirja so bil Verončani. Turnir se bo odvijal v soboto in nedeljo, prvi dan bo na sporedu skupinski del tekmovanja, drugi dan pa bodo odigrani izločilni boji, vse do velikega finala.

Celoten turnin bo izjemno atraktiven za gledalce, ki se bodo lahko tudi sami preizkusili v tej starodavni igri, "najbolj istrskemu športu na svetu". Pandolo je med drugim vpisan v register nesnovne žive kulturne dediščine in ponosen član Olimpijskega komiteja Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija