PAHOR PREJEL TRI KANDIDATURE ZA USTAVNEGA SODNIKA: Med njimi tudi Andraž Teršek

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je prejel tri predloge za novega ustavnega sodnika. Za to mesto se potegujejo Andraž Teršek, Saša Sever ter Boštjan Pintar, so sporočili s Pahorjevega urada.

Andraž Teršek

Andraž Teršek je univerzitetni učitelj na Univerzi na Primorskem in na Evropski Pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici, Saša Sever je član direktorata za raziskave in dokumentacije v Sodišču EU v Luksemburgu in ad hoc sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, Boštjan Pintar pa je pravnik, navajajo v uradu predsednika republike.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Kot so sporočili s Pahorjevega kabineta, bo predsednik republike skrbno preučil prispele kandidature in se o njih posvetoval z vodji poslanskih skupin v DZ. V pogovorih se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije.

Pahor je do sedaj DZ predlagal šest kandidatk in kandidatov za sodnika ustavnega sodišča, v vseh primerih so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino, še navajajo v Pahorjevem uradu.

Čeprav v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ustava in zakon ne predpisujeta rokov, si bo predsednik republike prizadeval, da bo po posvetovanju z vodji poslanskih skupin do odločitve prišlo v času, ki bo omogočal izvolitev pred pretekom mandata sedanji ustavni sodnici Jadranki Sovdat.

Po tistem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika, in pred glasovanjem v DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov je bil objavljen v uradnem listu 13. julija, rok za zbiranje pa se je iztekel v soboto ob polnoči. Predsednici ustavnega sodišča Sovdatovi namreč 18. decembra poteče devetletni mandat.

V prihodnjih dveh letih bo mandat potekel še dvema ustavnima sodnicama, Etelki Korpič-Horvat septembra 2019, Dunji Jadek Pensa pa julija 2020.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predlogi možnih kandidatov morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Ustavno sodišče je sicer v zadnjih dveh letih že dobilo nekaj novih sodnikov. Konec leta 2016 sta se zamenjala dva ustavna sodnika, in sicer je Špelca Mežnar 31. oktobra zamenjala ustavnega sodnika Miroslava Mozetiča, Marko Šorli pa 20. novembra ustavno sodnico Marto Klampfer. Lani spomladi je mandat potekel še štirim ustavnim sodnikom  Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču. Na izpraznjenih mestih so jih nasledili Matej Accetto, Klemen Jaklič, Marijan Pavčnik in Rajko Knez.

Deli novico:

Na Ustavnem smetišču |  18 .09. 2018 ob  08: 38
se nam manjka samo še takšen kampjon kot je ta Teršek, ki je vehementno zagovarjal nedotakljivost sodnikov v primeru Zobec, ko je tam med drugim javnosti nesramno lagal, kako da naj bi ga pravosodni policist grobo in nasilno obravnaval.

Teršek je tako lažnjivost Zobca poskušal opravičevat tudi potem, ko je bilo iz posnetkov jasno vidno, da je pravosodni policist Zobca zgolj dohitel in ga za roko pospremil nazaj do vhoda.

Skratka, kandidat od k.......! Iz česar je moč predpostavljati, da ga bo Pahor zelo verjetno predlagal!
To je ta |  18 .09. 2018 ob  07: 39
To je ta Tersek,ki je kritiziral paznika,ki je "grobo" prijel vrhovnega sodnika jana zobca,ki je lagal pred celo Slovenijo in na TV, Tersek pa mu je dal prav?
Na konju smo |  18 .09. 2018 ob  06: 42
Dva komentarja na tv in ze si ustavni sodnik
To je slovenija
Domišljavi Teršek  |  17 .09. 2018 ob  23: 56
Kader SDS. Preverjeno.
Kje Pahor take najde ?
Prav ik |  17 .09. 2018 ob  19: 43
-5
Najboljši je dr. Matej Avbelj
Terška |  17 .09. 2018 ob  19: 35
-2
za predsednika.