PAHOR PONOVNO ZBRAL PREDLOGE ZA USTAVNEGA SODNIKA: Med kandidati tudi Andraž Teršek, Marko Starman in Rok Svetlič

Slovenija

Na podlagi ponovnega poziva predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika, je urad dobil pet predlogov. Predlagani so Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič, Andraž Teršek in Urban Vrtačnik.

dr. Andraž Teršek, mag. Marko Starman in dr. Rok Svetlič

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

V uradu predsednika so ob tem zapisali, da se bo Pahor, kot vselej, o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. "Načrtujemo, da bodo posvetovanja, namenjena sicer tudi drugim aktualnim kandidacijskim postopkom, v drugem tednu decembra," so zapisali v uradu.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Na ponovni poziv predsednika republike za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije prispelo 5...

Objavil/a Borut Pahor dne Torek, 24. november 2020

Pahor išče novega ustavnega sodnika, ker se je sodnici Dunji Jadek Pensa 14. julija iztekel mandat. Gre sicer že za tretji poskus iskanja njenega naslednika.

V zadnjem krogu je Pahor v DZ za mesto ustavnega sodnika predlagal Anžeta Erbežnika, ki pa je v DZ prejel 44 glasov, kar je dva premalo za imenovanje. Še dva glasova več pa sta umanjkala v prvem krogu tudi Andražu Teršku, predavatelju Univerze na Primorskem. Pahor je tedaj poleg Terška sicer predlagal še Barbaro Zobec, a je ta pred tem odstopila od kandidature.

Do izvolitve novega ustavnega sodnika ustavno sodišče ohranja aktualno sestavo, saj ustava določa, da sodniki ali sodnice v odhajanju po izteku mandata opravljajo funkcijo do izvolitve novega sodnika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija