PAHOR IN MATTARELLA ODPIRATA NOVO POGLAVJE SKUPNE PRIHODNOSTI: Prisostvovala bosta predaji Narodnega doma slovenski manjšini

Trst

Predsednik republike Borut Pahor in njegov italijanski kolega Sergio Matarella bosta 13. julija v Trstu prisostvovala podpisu dokumenta, s katerim bo Narodni dom prešel v last slovenske narodne skupnosti v Italiji. Pred tem bosta predsednika položila vence k spomeniku bazoviškim junakom in k spominskim obeležjem na Bazoviški fojbi.

Vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini bo simbolno dejanje sprave v evropskem duhu in bo velikega pomena za odnose med Slovenijo in Italijo v prihodnje, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor in Mattarella sta v torek sicer potrdila program srečanja skupne obeležitve 100. obletnice požiga Narodnega doma in njegove vrnitve slovenski narodni skupnosti. Po slovesnem podpisu dokumenta o predaji Narodnega doma bosta skupaj obiskala zgodovinsko stavbo, ki je bila zgrajena po načrtih arhitekta Maksa Fabianija v letih od 1901 do 1904.

Pred osrednjim dogodkom vrnitve Narodnega doma bosta predsednika položila venca k spomeniku bazoviškim junakom, žrtvam fašizma, in k spominskim obeležjem na Bazoviški fojbi. Ti dve simbolni mesti imata velik pomen, še zlasti za obe narodni skupnosti, živeči na tem območju. Ob spominu na bolečo preteklost želita predsednika s tem dejanjem v evropskem duhu sprave in ob medsebojnem spoštovanju odpreti novo poglavje skupne prihodnosti, so še sporočili iz urada predsednika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .06. 2020 ob  15: 02
oblast se bo spravila s fašisti. zgodovina se ponavlja.
Drek |  26 .06. 2020 ob  10: 11
Odprto pismo predsedniku Slovenije Borut Pahor

Spoštovani gospod Predsednik,

z obžalovanjem smo brali o Vašem možnem obisku nacionalnega spomenika “Foiba di Basovizza” v sklopu svečanosti ob vrnitvi slovenski skupnosti poslopja Narodni dom v ulici Filzi.
Iz razlogov, ki jih bomo izpostovali niže, smo prepričani, da bi vaša prisotnost ne bila dejanje sprave med narodi, temveč ponovno ponižanje tistega, ki je bil žrtev in mora prositi za odpuščanje svoje krvnike.
Mislimo, da je primerno nakazati zgodovino spomenika, ki je bil postavljen na nekdanjem rudinškem jašku, kjer Jugoslovani niso izvršili množičnih pobojev: izhaja iz anglo-ameriške dokumentacije (in tudi iz italijanske), da je bilo po vojni dvignjenih kakih deset neprepoznavnih trupel, večinoma v nemških uniformah. Zato plošča ob vhodu k spomeniku, na kateri beremo, da brezno vsebuje “500 kubičnih metrov ostankov oseb, ki so bile vržene v fojbo” je plošča, ki nudi lažni podatek, kar je posebno hudo, ker gre za nacionalni spomenik, ki je bil ustvarjen s predsodkom.
Glede financarjev, katerih imena so na drugi plošči pri spomeniku, je treba vedeti, da niso bili ubiti v Bazovici, pač pa so bili ujeti, ker so streljali (skupaj s nacisti) na jugoslovanske enote, ki so prihajale v mesto, in so bili internirani v taborišču za njetnike.
Glede policajev, ki jih navaja druga plošč izhaja iz procesa v letu 1949, da so nekateri partizani iz Bazovice justificirali agenta tako imenovane zloglasne “tolpe Collotti” Maria Fabiana, ki je bil obsojen na smrt od jugoslovanskega vojaškega sodišča, ker je bil odgoven za hajke in krut mučilec civilistov, večnoma Slovencev.
Pravijo tudi, da gre za simbol. In česa naj bi bil simbol? Množicnih eksekucij, ki tukaj niso bile izvršene?
V času ko je Jugoslovanska vojska, katere del je bil slovenski IX Korpus, ki je sodeloval pri osvoboditvi Trsta, ostala v Trstu, v “40 dneh” o katerih se toliko govori, niso bili storjeni pokoli, niti poboji, pač pa je gotovo prišlo do osebnih maščevanj, v katerih so posamezniki pobili druge osebe, toda velika večina oseb si so jih aretirali Jugoslovani, so bili vojaki, pripadniki enot, ki so prej pod fašizmom in potem nacizom opravljale najke, pošiljale civiliste v koncentracijska taborišča (v fašistična taborišča pod februarja 1943 do kapitulacije je samo Posebni Inšpektorat javne varnosti postal 1.533 slovenskih civilistov, moških in žensk, ki so jih štreli, da so “podporniki upornikov”, mučili in morili ujetnike; velik del aretiranih civilistov so bili fašistični funkcionarji in nacistični kolaboracionisti: jugoslovanske oblasti so jih aretirale na osnovi podrobnih ovadb, ki so navajale njihove odgovornosti. Lahko navedemo primer Italijanov članov skupine “Nucleo Baldo” povezane z SS ki so povzročili aretacijo zavezniške misije kapetana Valentina Moline (vsi ubiti v Rižarni pri Sv. Soboti), in bivšega zadrskega prefekta Vincenze Serrentina, ki (kot izkaja iz seznama vojnih zločincev Crowcass, ki so ga sestavili angloameričani) je bil stranski sodnik pri Izrednem sodišču za Dalmacijo, ki so ga ustanovili fašisti po napadu na Jugoslavijo leta 1941, odgovoren za 48 smrtnih obsodb dalmatinskih civilistov, ki so bili sojeni brez vsakega jamstva.
Narodno osvobodilna vojska Jugoslavije, katere del je bil IX Korpus, je bila od zaveznikov priznana kot zaveznik in kot taka je imela nalogo in dolržnost aretirali vse, ki so nosili nacifašistično uniformo ali so bili prepoznani kot ovaduhi ali kolaboracionisti nacističnih okupatorjev. To je naredila NOV in internirala v ujetniških taboriščih kot je bilo tisto v Borovnici in večji del aretirancev je umrl tam in zatorej ne v Bazovici.
Vabimo vas, gospod Predsednik, da upoštevate, da državi in narodu ki ju vipredstavljate se ni treba prav nič upravičevati: v Slovenjo sta vorli Italja in Nemcija brez vojno napovedi, prestolnica Ljubljana je bila obkrožena z bodečo žico in spremenjenaj lager pod milim nebom, tisoči slovenskih civilistov, ženske, otroci, starci so bili deportirani v taborišča, kje so jih pustili umreti od vsega prestanega; če so se ob koncu vojne posamerne osebe osebno maščevale, to ni mogoče šteti za odgovornost države, ne prej Jugoslavije, in taliko manj sedaj Slovenije; medtem ko so osebe aretirane od tedanje jugoslovanske države bile sojene zaradi vojnih zločinov in bile zaradi njih justificirane, če se Jugoslavij ne prizna pravica do sojenja vojnim zločincem, je treba začeti razpravo o dejavnosti sodišču v Nürnbergu.
Zato vas prosimo, da ne podprete nacionalizma politikantov, predvsem tržaških in tistih iz istrske diaspore, ki še danes nočejo priznati slovenski skupnosti pravic, ki bi morale biti zajamčene na osnovi vejavne ustave; in da ne storite nerazumljive poteze v zvezi z dolžnim dejanjem kot je vrnite v Narodnega doma, ki jo predvideva zakon in bi ne smela zahtevati nobene “protivrednosti” s strani tistega, ki je deležen odškodnine za krivico, ki jo je utrpel pred enim stoletjem.

Uredništvo “diecifebbraio 1947”
Drek |  24 .06. 2020 ob  12: 14
Lih tako, za statistiko:

campifascisti.it/
Drek |  24 .06. 2020 ob  11: 19
Sicer ne vem kaj ima veze Bazoviska fojba (ki to ni ne geolosko ne glede stevila mrtvih) z bojem primoskih slovencev v Istri pod fasizmom.
Ze ki se hoce mesati zgodovinske dogodke, naj Pahor spomne Mattarello na svoje izjave glede fojb:

Mattarella Bazovica, 2019:
«Il novecento è stato il secolo delle atrocità, delle guerre, dell’odio razziale, degli stermìni di massa. Gli uomini si sono macchiati di violenze che mai avrebbero potuto essere immaginate, accecati dalle diversità, dalle ideologie, dalle differenti appartenenze etniche, sociali, culturali o nazionali. In questo scenario, il dramma delle Foibe assume i contorni di un genocidio di ferocia inaudita, inaccettabile, ingiustificabile»

GENOCIDIO...seveda...kako ,da ne..DOBRO VEMO KDO JE DELAL GENOCID.
2020
"una persecuzione contro gli italiani, mascherata talvolta da rappresaglia per le angherie fasciste, ma che si risolse in vera e propria pulizia etnica, che colpì in modo feroce e generalizzato una popolazione inerme e incolpevole"

PULIZIA ETNICA.....SEVEDA...Kdo je posisljal SLOVENCE v ITALIJIANSKA TABORISCA?

Nedopustno je ,da se potvarja zgodovino na tak nacin. Italijani ne upostevajo skupnega porocila slovensko italijanske zgodovinsko kulturne komisije, ki je bila narejena, da se koncno da piko na vse dogodke. IN TAM NI NIKJER OMENJENO ETNICNO CISCENJE.

Se trzaski zgodovinar Raoul Pupo, kateri je zacel pumpat mitologijo fojb v svojih knjigah , torej eden od ocetov fojobologije prizna da je Tito cistil na podlagi POLITICNIH prepricanj ne ETNICNIH.