PAHOR IN GRŠKA PREDSEDNICA STA SE MUDILA TUDI V IZOLI: Obiskala sta raziskovalni inštitut InnoRenew CoE (FOTO)

Izola

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednica Helenske republike Katerina Sakellaropoulou sta danes v okviru uradnega obiska Slovenije obiskala tudi gradbišče novega raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. V izolskih Livadah, kjer se gradi največja lesena stavba v Sloveniji – nova stavba raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE – , so predsednika in njuni delegaciji sprejeli župan Občine Izola Danilo Markočič, rektorica Univerze na Primorskem dr. Klavdija Kutnar in direktorica InnoRenew CoE dr. Andreja Kutar.

Rektorica Univerze na Primorskem dr. Klavdija Kutnar je v svojem nagovoru poudarila vlogo, ki jo ima Univerza na Primorskem v lokalnem okolju. Univerza s svojimi izobraževalnimi in raziskovalnimi aktivnostmi povezuje znanost in gospodarstvo ter s tem prispeva k razvoju družbe, v katerem deluje. "Znanost ne pozna meja, zato je Univerza na Primorskem zelo aktivna v mednarodnem znanstvenem okolju; še posebej nas veseli, da postaja naša relativno majhna in mlada ustanova magnet za znanstvenike z vsega sveta. Med našimi partnerji je tudi veliko ustanov iz Grčije, s katerimi sodelujemo na številnih projektih in iniciativah. Med njimi bi še posebej izpostavila UNIAdrion iniciativo, zvezo univerz jadransko-jonskega področja, znotraj katere univerze in raziskovalni centri načrtujejo in oblikujejo strategije z namenom krepitve mednarodnega sodelovanja in razvoja kulture, znanosti in raziskovanja v širši jadransko-jonski regiji. Veseli smo, da so slovenske in grške institucije aktivni člani te iniciative," je izpostavila dr. Klavdija Kutnar.

Direktorica InnoRenew CoE dr. Andreja Kutnar je predstavila posebnosti nove stavbe, ki je zasnovana na načelih trajnostne gradnje, pri čemer gre za dve med seboj povezani zgradbi iz hibridne konstrukcije lesa, betona in jekla. Kot je poudarila, bodo znanstveniki celoten gradbeni kompleks med gradnjo spremljali z meritvami, zato je stavba obenem tudi raziskovalni projekt. Ker je  postavljena v mediteransko okolje, bodo rezultati raziskave prinesli dragocena spoznanja za gradnjo v takem okolju.

"Veseli me, da je tudi Evropska komisija v okviru pobude Novi evropski Bauhaus prepoznala našo novo stavbo kot primer dobre prakse in da smo postali partnerji pobude in s tem tudi pomemben povezovalni člen slovenske lesne industrije v evropskem prostoru," je poudarila dr. Andreja Kutnar. Ker tako Slovenija kot Grčija ležita na območju potresne ogroženosti, je za obe državi pomembna tudi potresna varnost stavb, ki prav tako sodi med raziskovalna področja InnoRenew CoE, skupaj s protipotresno sanacijo stavb in snovanjem celostnih gradbenih rešitev z obnovljivimi materiali. "Prepričana sem, da bomo skupaj s pripravljavci politik prišli do skupnih rešitev za varnejše stavbe," je še dodala dr. Andreja Kutnar. 

Ob zaključku obiska je bila predsednikoma izročena zbirka frazemov Potrkaj na les / Knock on wood, ki so jo zasnovali in oblikovali na inštitutu InnoRenew CoE. S frazemi, ki so povezani z gozdom, drevesi ter lesom in izbrani iz enajstih jezikov, so na inštitutu želeli obuditi zavest o pomembni vlogi lesa v vsakdanjem življenju ljudi, ki jo razkriva jezikovna zakladnica v vseh jezikih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  24 .04. 2021 ob  13: 39
Stavba je narejena iz betona kot vse druge,samo oblecena bo v lesu za lepse videt