PADAVINE PRINESLE VEČ OPTIMIZMA: Kritični nivoji podtalnice so se nekoliko zvišali

Koper

Po zadnjih padavinah so se na Rižanskem vodovodu Koper vsaj do druge polovice prihodnjega tedna oddahnili, saj so se kritični nivoji podtalnice na vseh virih nekoliko zvišali, okrepil pa se je tudi pretok vode v strugi reke Rižane. Tako trenutno ni potrebe po vračanju dela načrpane podtalnice v rečno strugo. Danes dopoldne je v minimalnih količinah znova pritekla voda tudi na samem izviru Rižane, a gre za simbolične količine, ki bodo že v naslednjih dneh postopoma presahnile, opozarjajo v javnem podjetju.

Trenutno se iz podtalnice reke Rižane črpa 150 litrov surove vode na sekundo (l/s), iz vodarne Gabrijeli 30 l/s, iz Kraškega vodovoda Sežana priteka 70 litrov, iz Istrskega vodovoda Buzet pa zagotovijo še dodatnih 55 litrov na sekundo, kar zadošča trenutni porabi, pravijo na Rižanskem vodovodu. Tudi število prevozov s cisternami iz reke Unice so prilagodili trenutni situaciji, kar pomeni, da se je malenkost znižalo.

Na Rižanskem vodovodu so tako nekoliko bolj optimistični in poudarjajo, da z nadaljnjim doslednim upoštevanjem omejitev in prepovedi uporabe pitne vode za nenujne zadeve ter še kakšnim obilnejšim deževjem v prihodnjih dneh odpirajo možnosti, da bodo z usklajenimi prizadevanji celotne skupnosti premagali letošnjo sušno krizo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .08. 2022 ob  09: 50
Suša bo šla mimo, kot je šla velika suša v osemdesetih, in vodilni bodo spet v miru zakinkali do naslednje suše. Plače bodo tekle na obalno-istrskih občinah in na Rižanskem vodovodu in vse bo isto kot skoraj 90 let odkar je bil zgrajen Rižanski vodovod.Da ne pozabim omeniti vseh istrsko-obalnih poslancev in poslank, ki jih preko 30 let pošiljamo v Ljubljano, da se "borijo" za naše interese. Počasi se boste morali vsi zavedati, da ti ljudje so tam predvsem zase (poslanec=poslati nekoga nekam, da te zastopa). Skratka pozdravljeni do naslednje suše!
Grozny |  19 .08. 2022 ob  15: 05
Pa bojo ribiči kontenti....