OZP danes za zaprtimi vrati o arbitraži o meji s Hrvaško

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko bo danes na nujni seji za zaprtimi vrati obravnaval slovenski odgovor na memorandum Hrvaške za arbitražo o meji med državama. Vlada je odgovor potrdila minuli teden, Slovenija pa ga mora arbitražnemu sodišču oddati do 11. novembra.

Zunanji minister Karl Erjavec je po takratni seji vlade poudaril, da je odgovor strokovno utemeljen. Izpostavil je tudi pomen tega, da Slovenija arbitrom odgovor pošlje v roku, saj bo sicer zamudila priložnost, da pojasni svoje argumente glede navedb Hrvaške o tem, kje poteka meja med državama.

Slovenija in Hrvaška sta si memoranduma izmenjali 11. februarja letos, od tedaj pa sta imeli v skladu z arbitražnim sporazumom na voljo devet mesecev - torej do 11. novembra - za oblikovanje odgovora na memorandum druge. Zatem naj bi se spomladi prihodnje leto na arbitražnem sodišču začela ustna obravnava.

Čeprav naj bi pripravo memoranduma in sam arbitražni postopek v skladu z arbitražnim sporazumom vodila zgolj vlada, je v Sloveniji o tem odločal DZ v celoti. Memorandum je potrdil na zaprti seji 4. februarja in ob tem sprejel tudi izjavo, da mora sodišče določiti "ozemeljski stik teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem".

Slovenski memorandum po navedbah MZZ obsega 650 strani in ima še 5200 strani prilog ter 250 strani zemljevidov. Hrvaški memorandum pa ima devet zvezkov in nekaj več kot 3600 strani.