OZON PRESEGEL OPOZORILNE VREDNOSTI, OPOZORILO VELJA TUDI ZA JUTRI: Najslabše stanje v Kopru in višjih predelih Primorske

Slovenija

Vrednost ozona je na merilnih mestih Koper in Otlica v Trnovskem gozdu na nadmorski višina 950 metrov danes presegla opozorilno vrednost. V Kopru je bila prvič danes presežena ob 12. uri, na Otlici v Trnovskem gozdu pa so preseganje opozorilne vrednosti zabeležili ob 16. uri.

Tekom dneva se vrednosti ozona lahko spremenijo, zato priporočajo sprotno spremljanje urnih vrednosti ozona na spletni strani agencije, na tej podlagi pa potem prilagodimo aktivnosti na prostem.

Merilna mesta so glede meritev ozona na takšnih mestih, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske. Glede na vremensko napoved je pričakovati preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v soboto lahko po navedbah agencije pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v času visokih vrednosti ozona izogibajo naporom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija