Oživel prostor v nekdanji cerkvi sv. Katarine

Piran

Tudi med Pirančani so redki, ki so do nedavnega vedeli, da je nekoč na Bolniški ulici na trgu poleg vhoda v Minoritski samostan stala cerkvica sv. Katarine Aleksandrijske. Gre za najstarejši objekt v današnjem kompleksu tega samostana, saj so to cerkev tam zgradili še pred samostanom, ki so ga začeli graditi leta 1301 in ga končali leta 1318. Prostor cerkve je vrsto zadnjih desetletij služil najrazličnejšim namenom, tako da je bila v njem med drugim tudi učilnica nekdanje piranske srednje medicinske šole. Minuli mesec pa so po konservatorskih in restavratorskih raziskavah, ki so v samostanu potekale od leta 1975, v njem končali dela in ga slovesno odprli, tako da bo skrbno in strokovno obnovljen služil kot večnamenski prostor.

Kot je povedal mag. Jure Bernik, ki je s strani ZVKD OE Piran opravil strokovni nadzor obnove, so raziskave v nekdanji cerkvi prinesle prva konkretna spoznanja o njeni notranjščini. Pod betonskim tlakom so arheologi dokumentirali več nivojev cerkvenih tal z ostanki tlakov. Med raziskavami ostenja sta bili pod mlajšimi ometi na zahodni steni odkriti fragmentirano ohranjeni gotski okni. Odkrito je bilo tudi okno nad nekdanjim vhodom v cerkev in spodnja vogalna vhoda v vzidano apsido na južni steni.

Samostan je prostor cerkve leta 1846 odstopi piranski občini, ki jo je priključila sosednji javni šoli, v letih 2001 do 2003 pa je občina ob vrnitvi še zadnjega dela samostanskega kompleksa minoritskemu redu vrnila tudi to nekdanjo cerkev. 

"Več vedenj o prvotni notranjščini nekdanje cerkve so prinesle arheološke raziskave strokovnjakov Inštituta za dediščino Sredozemlja Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem. Dokumentirani so bili nivoji cerkvenih tlakov, od najstarejših do tlakov iz preteklega stoletja, ko prostor že dolgo ni več služil sakralnemu namenu. Poleg številnih skeletnih pokopov so arheologi odkrili tudi tri grobnice, ki so zdaj restavrirane in obdane z novim opečnim tlakom, prezentirane v nekdanji ubranosti z belino pokrova, ki ga je dal za danes restavrirano grobnico svoje umrle žene že v 16 st. izdelati Petrus de Praeto v belem istrskem kamnu. Tudi grobnici za vhodom v cerkev sta pripadali pomembnim piranskim meščanom. Ena je pripadala družini Foregoni, druga pa najbrž bratovščini sv. Katarine," je povedal mag. Jure Bernik.

Za današnjo podobo notranjščine nekdanje cerkve so poskrbeli projektanti centra ZVKDS in Delavnica d.o.o. V prostoru pa je našla mesto tudi oltarna podoba sv. Katarine s svetnicama sv. Lucijo in sv. Apolonijo. Vse tri so mučenke iz 4. stoletja. Sliko, ki je nekoč krasila cerkvico, je obnovila Mira Ličen Krmpotič, tako da zopet opravlja staro vlogo zavetnice nekdanje cerkve.  

Z otvoritvijo prostorov nekdanje cerkvice sv. Katarine Aleksandrijske so v Minoritskem samostanu obeležili njihov praznik svetega Frančiška Asiškega. Prostor je ob asistenci patra Slavka Stermška slovesno izročil namenu in blagoslovil pater Milan Kos, provincial slovenskih minoritov. Zahvalil se je patrom piranskega samostana, ki so si več let prizadevali, da je prostor, ki je nekoč služil kot cerkev, dobil ponovno svojo lepoto. Ob tem je izrazil željo, da bi služil tudi za srečevanja Pirančanov in obiskovalcev Pirana, ki lahko v njem doživljajo lepoto prostora, prijaznost in medsebojna srečevanja, ki bogatijo.

Otvoritev sta popestrila moški pevski zbor Anabarda iz Trsta, še zlasti pa prvič predstavljena prenovljena multivizijska projekcija Ubalda Trnkocziyja in Saša Fajona o piranskem minoritskem samostanu. 


 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija