OVIRE NA SPREHAJALNI POTI NA BERNARDINU RAZBURJAJO DOMAČINE: Trenutno so odstranjene, a se bodo vrnile! (FOTO)

Piran

V Facebook skupini Gibanje Portorož se je med člani vnela burna razprava glede postavitve ovire na (javni) sprehajalni stezi pri Hotelu Bernardin. S slednjo je, glede na komentarje domačinov v skupini, onemogočeno prehajanje kolesarjem, staršem z otroškimi vozički, pot pa je otežena tudi intervencijskim službam. V luči razjasnitve okoliščin ob postavitvi (in domnevni odstranitvi) omenjene ovire smo na Hotele Bernardin in piransko občino naslovili nekaj novinarskih vprašanj. Vodstvo hotela in piranska občina sta za naš portal potrdili, da se bodo ovire z novo sezono vrnile, postavljene pa so bile izključni zaradi varnosti. 

Na vprašanje kdaj in čemu je bila ovira postavljena iz Hotelov Bernardin odgovarjajo, da je namen le-te zagotavljanje varnosti sprehajalcev in gostov hotela na prehodu med Grand hotelom Bernardin in plažo. "Ovira je bila postavljena pred slabim mesecem, vmes odstranjena in ponovno postavljena za testiranje. Ovira bo postavljena s ciljem upočasnitve vožnje samo za čas poletne turistične sezone, ko je frekvenca pešcev in kolesarjev ter koles z motorjem velika in predstavlja tveganje za sprehajalce na tem območju," so pojasnili. 

Ovira prav tako ne bo predstavljala težave pri dostopu intervencijskih vozil; slednjo bo namreč možno po potrebi odstraniti. "Ko bodo ovire postavljene, bodo s ključem za odstranitev ovir razpolagale vse intervencijske službe s pristojnostjo na tem območju, poleg tega bomo postavili tudi tablo s kontaktno številko v primeru drugih potreb, ki bo dosegljiva 24 ur na dan, vse dni v tednu," so še dodali.

Hotel je pred postavitvijo ovire na piranski občini pridobil ustrezno soglasje, kar so potrdili tudi na piranski občini. "Pred postavitvijo smo pridobili soglasje s strani Občine Piran. Gre za zemljišče v lasti družbe Sava Turizem d.d., na kateri ima občina služnost sprehajalne in kolesarske poti," pojasnjuje hotelir. Da so ovire na kolesarski in pešpoti na Bernardinu postavljene na zemljišču parcele, ki je v lasti Hotelov Bernardin, so potrdili tudi na občini in dodali: "Na Občini Piran smo bili o nameri Hotelov Bernardin, da na delu kolesarske in pešpoti na Bernardinu, pod Grand hotelom Bernardin in med plažo, kot ukrep za umiritev prometa namesti fizične ovire, seznanjeni". 

Jaz: Pa imate gradbeno dovoljenje, da lahko postavite ovire na javno pot? Saj ste kolesarsko stezo razpolovili! On: Pa imate vi Marinka dovoljenje, da hodite tu čez? Jaz: Nezaslišano, nezaslišano

Objavil/a Marinka Šega dne Petek, 29. oktober 2021

Na sestanku na temo umiritve prometa na območju Bernardina in tako imenovane trgovske ulice, ki je potekal 10. junija 2021 so jih odgovorni iz Hotelov Bernardin seznanili s problematiko prehitre vožnje kolesarjev, koles s pomožnim motorjem in vožnje motornih koles in mopedov, za katere je vožnja na območju Bernardina skladno s postavljeno vertikalno prometno signalizacijo prepovedana oziroma je hitrostno omejena na 10 km/h, pojasnjujejo na občini.

"Poudariti velja, da gre za ukrep, ki so ga sprejeli v Hotelih Bernardin z namenom umiritve, ne pa fizične preprečitve prometa. Na omenjenem delu poti namreč udeleženci v cestnem prometu niso spoštovali prepovedi prometa in omejitev hitrosti, ki veljajo na območju Bernardina, in so s svojim vedenjem (prehitro vožnjo) ogrožali pešce, goste hotela in druge obiskovalce," so še zapisali.

Ovire so trenutno odstranjene, jih pa nameravajo Hoteli Bernardin postaviti v času velikonočnih praznikov oziroma na začetku nove turistične poletne sezone.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  04 .11. 2021 ob  08: 26
10
Ko mi čas in vreme dopuščata grem rad s kolesom po obali. Pogosta izbira je bila pot i Izole v Piran a je postal prehod mimo Bernardina precej neprijeten. Čeprav tam ni dosti pešcev, hodijo povsod in se za kolesarski zvonček ne zmenijo. Včasih imam občutek, da se ljudje radi držijo med črtami, ki označujejo kolesarsko pot in kolesarjem ne ostaja nič drugega, vožnjoa izven kolesarske steze. Po "coronskih zaprtjih" pa so postali splošno brezobzirni saj imam občutek, da se precej ljudi obnaša kot bi bili sami na tem svetu. Saj niso samo pešci taki. Tudi v krožišče zapelje z avtom pred kolesarja, kot da ta ne obstaja.
Se pa strinjam z izjavo, da se z mopedi vozi po kolesarskih stezah prehitro in zraven bi dodal, da si kolesarji s "specialkami" še hitrejši. Pogosto izgledajo, kot da bi tekmovali sami s sabo.
kjočola |  03 .11. 2021 ob  12: 56
17
Realnost turistilčne ponudbe in slovenskih gostov je nekako takšna:
Vse jim pripada, in vse je od vseh, le smeti, ki jim pustijo, niso od nikogar.
Eho |  03 .11. 2021 ob  12: 10
13
Ovire bi bilo treba postaviti tudi za pešce, ki ne upoštevajo kolesarske steze...s svojim početjem spravljajo v nevarnost sebe in kolesarje...
vseved |  03 .11. 2021 ob  11: 57
Pravilno , ker v tej deželi ljudje razumejo samo prisilo .