OVADILI DRŽAVNO SEKRETARKO BELČEVO: Odgovorila bo s kazensko ovadbo in zasebno tožbo

Slovenija

Lastnica in direktorica družbe Hotel Diana Jasna Klepec je vložila kazensko ovadbo zoper prejšnjo lastnico Olgo Belec, zdaj državno sekretarko v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, poroča Večer. Belčevo so policiji prijavili zaradi suma goljufije in kršenja temeljnih pravic delavcev, v ovadbi pa ji očitajo še druge nepravilnosti.

Po navedbah časnika Belčevi v kazenski ovadbi očitajo še, da je del kupnine za hotel prejela na roko, da bi se izognila plačilu davka, odtujila pa naj bi tudi službeno vozilo. Ovadba je sicer doletela tudi njenega sina Patricka Belca, ki je bil pred prodajo 10-odstotni lastnik družbe, ko je Belčeva postala državna sekretarka, pa je za nekaj časa prevzel vodenje podjetja.

Klepčeva je skupaj s poslovnim partnerjem Željkom Jovanovićem podjetje kupila konec lanskega leta od Belčeve in njenega sina. Po njenih besedah je kupnina za podjetje znašala 80.000 evrov, medtem ko je Belčeva notarki naročila, da pripravi pogodbo z zneskom 30.000 evrov, ki so jo naposled tudi podpisali. Klepčeva trdi, da ji je Belčeva povedala, da se želi z omenjeno potezo izogniti plačilu davka.

V ovadbi, ki so jo pridobili na Večeru, piše, da so na dan podpisa pogodbe kupci Belčevi v prostorih hotela izročili 50.000 evrov gotovine. Klepčeva in odvetnik Dejan Rituper, ki zastopa Hotel Diana, pravita, da imajo za te navedbe trdne dokaze, ki jih bodo tudi predložili preiskovalcem in sodišču.

Vlagatelji Belčevi očitajo sum goljufije, saj po njihovem mnenju ta pred prodajo podjetja kupcev ni seznanila z nekaterimi pomembnimi informacijami glede poslovanja družbe. Tako naj bi jim zamolčala podrobnosti v zvezi z izvršbo glede izpraznitve nepremičnine, zamolčala naj bi tudi obveznosti do delavcev iz naslova neizplačanih jubilejnih nagrad in presežnih ur.

Družbo Hotel Diana bo sicer tožila tudi več kot polovica zaposlenih, ki so člani sindikata, saj jim je podjetje, še iz časov, ko ga je vodila Belčeva, dolžno plačilo regresa za leto 2016 in del regresa za leto 2017.

Belčeva vložitev ovadbe razume kot povračilni ukrep, ker je marca proti Klepčevi vložila predlog za izvršbo zaradi neplačila celotne kupnine. "Poudarjam, da je prodaja nekoč mojega podjetja Hotel Diana potekala po vseh pravilih in transparentno. Proti Jasni Klepec bom vložila kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe in tudi zasebno tožbo zaradi žaljivih obdolžitev in blatenja," je zapisala.

S kupcema - to je Klepčeva s sodelavcem Željkom Jovanovičem - se je dogovorila za 30.000 evrov kupnine, in sicer v treh obrokih. A prejela je le prvega v višini 9000 evrov, nato pa nobenega več. "Zato sem po nekaj opozorilih novim lastnikom, naj kupnino poravnajo, kot je bilo dogovorjeno, nazadnje vložila predlog za izvršbo. Takrat sem tudi začela prejemati grožnje nove lastnice podjetja, da me bo uničila, če ne umaknem izvršbe," pravi Belčeva.

Ob tem je dodala, da je Hotel Diana leta 2013 rešila gotovega stečaja, zaradi dolgov pa je takoj po prevzemu pristopila k t.i. kriznemu menedžmentu, ko so skupaj z zaposlenimi naredili načrt, kako izplavati iz rdečih številk. Med dogovorjenimi ukrepi je bila tudi skupna odločitev, da se regres izplača z zamudo. Če bi podjetje vodila še danes, bi zaposleni še zadnji neizplačani regres prejeli v letu 2019.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija