OTVORITEV FESTIVALA SLOVENSKEGA FILMA: Badjurovo nagrado za življenjsko delo je letos prejel Andrej Zdravič (FOTO)

Piran

S podelitvijo Badjurove nagrade za življenjsko delo filmskemu avtorju Andreju Zdraviču se je v Avditoriju Portorož včeraj začel 22. Festival slovenskega filma. Ob tej priložnosti so zavrteli tudi Zdravičev kratki film Popotovanje peska in celovečerec Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca.

Zdravič je Badjurovo nagrado prejel iz rok članov komisije Karpa Godine in Varje Močnik. Ta je poudarila, da so morali letos izbirati med precej relevantnimi kandidati v slovenski filmski pokrajini, po drugi strani pa je bilo delo komisije lahko, saj so na koncu izbrali "avtorja, za katerega vsi mislimo, da je prav vse svoje življenje srdito in silovito pridodajal slovenskemu filmu". Zdravič se je v svojem govoru zahvalil za prejeto nagrado, ki jo obenem razume kot priznanje za "film, ki je svojstven, ki je drugačen od filmov, ki smo jih tipično navajeni gledati".

Med drugim je letošnji Badjurov lavreat opozoril, da živimo v svetu, ki je "izven ravnotežja", ter ožigosal vrednote dobička in gospodarske rasti kot edinega vatla, po katerem se meri napredek, in škodljivih posledicah takšnega odnosa za okolje. Po njegovem prepričanju je prav umetnost "še edina redka duhovna hrana, ki nam ostaja, in umetnost je tista sila, ki lahko nudi od materialnih dobrin neobremenjen pogled na svet".

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar pa je optimistično navedla nekatere mejnike, s katerimi se bo leto 2019 zapisalo kot prelomno za slovensko filmsko ustvarjalnost, v prvi vrsti s podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad prav trem filmarjem. Poleg uspehov na mednarodnih festivalih je Bučarjeva izpostavila tudi dvig sredstev za Slovenski filmski center, ki letos "posluje z najvišjimi sredstvi v zadnjih desetih letih", ki pa so še vedno za polovico manjša od 11 milijonov evrov, kolikor naj bi država do leta 2022 namenila slovenskemu filmu.

V tekmovalnem programu letošnjega festivala, ki se bo sklenil v nedeljo, bodo v tekmovalnem programu prikazali 57 filmov. Med njimi je 11 svežih slovenskih celovečercev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija