OTVORITEV ENE ZAHTEVNEJŠIH IN FINANČNO OBSEŽNEJŠIH NALOŽB: V Žusterni danes odpirajo nov obmorski park

Koper

V Žusterni bodo danes z uradno otvoritvijo kopalne sezone odprli nov obmorski park. Gre za 3,7 milijona evrov vredno naložbo, v okviru katere je Mestna občina Koper nekdaj degradirano območje med ustjem Badaševice in Žusterno preuredila v površine, primerne za kopanje in druge aktivnosti.

Naložbo, ki je veljala za eno zahtevnejših in finančno obsežnejših, je občina začela v začetku leta 2019. Premestili so obstoječi skalomet, uredili nasip in tako zagotovili ustrezno poplavno varnost.

Sledila je ureditev skalnatega dela obale, kjer so postavili velike betonske plošče, na dveh mestih pa oblikovali manjše zalive s prodnatimi dostopi do morja. V okviru končne ureditve je občina letos celotno površino ozelenila. Zasadili so približno 200 dreves različnih vrst ter številne grmovnice in trajnice.

Skozi zelenico parka so speljali tudi sprehajalno pot, opremljeno z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, ob tem pa uredili dodaten prodnat dostop do morja. Poleg druženja in aktivnega preživljanja prostega časa so obiskovalcem na voljo tudi brezplačne sanitarije in pestra gostinska ponudba. Od junija v bližnjem centru vodnih športov deluje še Active Koper, ki tudi letos ponuja različne vodne aktivnosti in zabavo za različne generacije uporabnikov, so sporočili iz občine.

Vrednost naložbe znaša nekaj manj kot 3,7 milijona evrov brez davka. Večji del sredstev je iz svojega proračuna zagotovila Mestna občina Koper, okoli 770.000 evrov pa je nepovratnih evropskih sredstev.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je ob sprehajalnih poteh v parku namestilo šest pametnih zabojnikov Solar compacting za odlaganje mešanih odpadkov v velikosti 240 litrov. Opremljeni so s senzorji, s pomočjo katerih bo komunalno podjetje spremljalo njihovo napolnjenost in temu prilagajalo njihovo praznjenje. Zabojniki imajo obenem vgrajeno stiskalnico, ki poveča prostornino za odlaganje odpadkov, celoten sistem pa poganja sončna energija, so v ločenem sporočilu za javnost pojasnili na občini.

Na današnji otvoritvi, ki se bo začela ob 14. uri, obljubljajo živahno dogajanje s pestro ponudbo vodnih aktivnosti in večernim nastopom raperja Boštjana Nipiča Nipkeja ter akrobatske skupine Dunking Devils.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  21 .06. 2022 ob  02: 02
Naložba? Plačali smo mi koristijo vsi ali kako?
frikofrkic |  17 .06. 2022 ob  16: 27
Bodimo ponosni na to pridobitev in skupaj poskrbimo, da se ne uniči. Vsak lahko opozori koga, ki ga serje tam.
Opazovalec |  17 .06. 2022 ob  12: 32
Še eno stvar bodo morali urediti.....zvečer je kar nekaj ljubljenčkov ki odhaja dol na potrebo. Če bo šlo tako naprej čez mesec ne boš imel kje ležat. Glede na neodgovornost lastnikov bo rabil varnostnik ali ograja. Žal.....
 |  17 .06. 2022 ob  10: 36
10
No, to je bil pa enkrat tolko dobro naložen javni denar. Sicer se bojim, da bomo to ljudje hitro uničli, ampak vseeno je lepo.