OTROŠKA KARDIOLOGIJA V PREISKAVI: Na zaslišanje Fakin in Gregorič

Slovenija

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme bo danes nadaljevala z zaslišanjem prič. Pričakuje nekdanjega ministra za zdravje Sama Fakina in nekdanjega predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Igorja Gregoriča.

Sprva je bilo predvideno, da bo parlamentarna komisija na tokratni seji poleg Gregoriča zaslišala še nekdanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in zdajšnjega zdravstvenega ministra Aleša Šabedra, ki je bil pred tem generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Fakin pa naj bi stopil pred komisijo v petek.

Predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec (SDS) je v zvezi s tem za STA pojasnila, da se je Šabeder opravičil, ker se mudi v tujini, Kolar Celarčeva pa je preko nadomestnega člana komisije Janija Möderndorferja (SMC) sporočila, da tokrat ne bo pričala. Zaradi njune odsotnosti je komisija Fakinovo pričanje v soglasju z njim prestavila na danes.

Komisija je z zaslišanji prič začela 13. junija. Pred tem je opravila pripravljalna preiskovalna dejanja, s katerimi je določila gradiva, ki jih rabi za delo, in pa na zaprtih sejah sprejela dokazne sklepe. Komisija želi po besedah Godčeve ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v ljubljanskem UKC ne deluje kakovostno in varno.

Najprej se je preiskovalna komisija lotila področja otroške kardiologije in doslej zaslišala deset prič, po sprejetju vmesnega poročila pa bo vzela pod drobnogled nabave medicinske opreme. Sicer je DZ 29. januarja brez glasu proti imenoval vodstvo in člane komisije. Njeno ustanovitev so zahtevali v poslanskih skupinah SDS, NSi in SNS.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija