Otroci v vse slabši telesni pripravljenosti

Zdravje

Telesna pripravljenost otrok je iz generacije v generacijo slabša, ugotavlja raziskava, ki so jo nedavno predstavili v ZDA. Kot so ugotovili, otroci danes ne zmorejo več teči tako hitro kot njihovi starši v otroških letih. Da bi preprečili bolezni srca in ožilja v poznejših letih, je potrebna vsaj ura telesne aktivnosti na dan, so opozorili.

Raziskovalci so preučili podatke iz obdobja 46 let, ki so v 28 državah zajeli več kot 25 milijonov otrok. Strokovnjaki, ki so njene izsledke predstavili na nedavnem letnem srečanju ameriškega združenja za bolezni srca, so ugotovili, da otroci danes razdaljo ene milje (1,6 kilometra) v povprečju pretečejo 90 sekund počasneje kot otroci pred 30 leti.

Kardiovaskularna vzdržljivost, ki so jo pri otrocih merili glede na razdaljo, ki so jo pretekli v določenem času, se je vsako desetletje zmanjšala za približno pet odstotkov, ugotavlja raziskava.

Padec opazen tako pri dekletih kot pri fantih

Padec je opazen pri dekletih in fantih v starosti med devet in 17 let in je povezan s prekomerno težo. "Pravzaprav je od 30 do 60 odstotkov padca v vzdržljivosti mogoče pojasniti z vse večjo maščobno maso," je dejal glavni avtov raziskave Grant Tomkinson z univerze v avstralski zvezni državi Južna Avstralija.

Težava je najbolj izrazita v zahodnih državah, se pa z njo soočajo tudi v nekaterih delih Azije, kot so Južna Koreja, Kitajska in Hongkong, poroča britanski BBC.

Kot je posvaril Tomkinson, je treba otroke nujno spodbuditi k aktivni telesni vadbi, sicer bodo posledice za javno zdravje zelo resne. "Če je mlad človek v splošnem v slabi telesni pripravljenosti, je bolj verjetno, da bo kasneje v življenju razvil bolezen srca," je dejal.

Da bi ostali zdravi, je za otroke in mlade potrebna najmanj ura telesne aktivnosti na dan, kar je lahko tudi hoja ali kolesarjenje v šolo ter tekanje po igrišču. Aktivnost je mogoče izvesti tudi v več krajših časovnih obdobjih.

Michael Gwitz iz ameriškega združenja za bolezni srca je ob izpostavil pomembnost tipa aktivnosti. Ta mora povzročiti potenje ter biti neprekinjena in dinamična.

Deli novico: