OTROCI IZ OBALNO-KRAŠKE REGIJE URADNO OSTAJAJO DOMA: Kustečeva kot novost izpostavila nujno varstvo v šolah

Koper

Osnovne šole v zasavski in obalno-kraški regiji so danes že dobile okrožnico ministrstva za izobraževanje o tem, da se s ponedeljkom vračajo na pouk na daljavo, je izvedela STA. Epidemiološki podatki o gibanju števila okužb z novim koronavirusom so namreč ti dve regiji vrnili v črno fazo, ki po vladnem načrtu sproščanja ne dovoljuje pouka v šolah. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport SImona Kustec je danes uradno potrdila ponovno zaprtje šol v zasavski in obalno-kraški regiji. 

Iz besedila okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da bodo od ponedeljka dalje v "črnih" regijah, kamor po novem poleg jugovzhodne, goriške in posavske regije spadata še obalno-kraška in zasavska, vrtci delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo, vzgojno-izobraževalno delo za vse učence osnovnih šol ter glasbenih šol pa bo potekalo na daljavo.

Okrožnica pa predvideva novost, to je nujno varstvo v šolah za učence prvega triletja, in sicer za "tiste učenke oz. učence, katerih oba starša ali starš samohranilec zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski ali policiji".

Zaposlitev se bo glede na navedbo v okrožnici ugotavljala na podlagi potrdila delodajalca. Nujno varstvo na šolah bodo izvajali strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Nujno varstvo bodo šole lahko zagotavljale tudi s pomočjo najetih študentov, je še zapisano v okrožnici. Za tiste zaposlene v šolah, ki bodo od ponedeljka dalje izvajali nujno varstvo šolarjev prvega triletja, je tako s ponedeljkom obvezno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še navaja odlok.

Okrožnica med drugim še navaja, da bo v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami tudi prihodnji teden pouk potekal enako kot doslej. Bodo pa vsi zaposleni morali v ponedeljek opraviti testiranje.

Še naprej veljajo tudi izjeme, ko je vstop v šolski prostor dovoljen. Še naprej bodo lahko v šolo prihajali učenci, ki potrebujejo nujno pomoč šolske svetovalne službe. Prav tako bodo šole lahko izvajale nujne postopke, povezane z zaključevanjem in nadaljevanjem izobraževanja (okrožnica izpostavlja vpis v osnovno šolo, ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo, odložitev šolanja in izvedbo postopkov ugovora na oceno pri predmetih, ki so se izvajali po fleksibilnem predmetniku osnovne šole).

Učenci glasbene šole pa bodo v šolski prostor lahko vstopili v zvezi s pripravo oziroma izvedbo programa s korepetitorjem, povezanega z vpisom v program umetniške gimnazije ter za namen vadenja instrumenta, če z njim ne razpolagajo doma, je še navedeno v okrožnici.

Kustečeva potrdila ponovno zaprtje šol v dveh regijah

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je danes pojasnila, da so se v vladi odločili dosledno slediti načrtu sproščanja ukrepov. Tako se po komaj štirih dneh pouka v šolskih klopeh učenci prvih treh razredov osnovnih šol v zasavski in obalno-kraški regiji prihodnji teden vračajo k pouku na daljavo. Ti dve regiji sta namreč glede na aktualne epidemiološke podatke iz rdeče zdrsnili v črno fazo, v kateri po vladnem načrtu pouk v šolah v celoti poteka na daljavo.

Kustečeva je ob tem izpostavila novost, ki bo s torkom prihodnji teden veljala v črnih regijah - v šolah bodo namreč vsem tistim otrokom od 1. do 3. razreda, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi, zagotovili nujno varstvo otrok.

Po navedbah Kustečeve med sektorje kritične infrastrukture spadajo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolje ter informacijsko-komunikacijska omrežja. Nujno varstvo otrok do 3. razreda v šolah pa bodo lahko koristili tudi tisti starši, ki delajo v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v vojski ali policiji.

Vrtci v rdečih regijah pa morajo v ponedeljek testiranje zaposlenih organizirati tekom celega dne, da bo lahko varstvo vseh otrok potekalo, je zapisani v okrožnici, ki so jo danes prejeli vrtci in šole.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  28 .01. 2021 ob  19: 59
-1
Prosim, vsaj salon za trepke odprite... Če ne bo revolucija!
magik |  28 .01. 2021 ob  15: 21
Izsiljevanja spet ne bo konca ne kraja.
Show must go on!

Lili |  28 .01. 2021 ob  14: 06
APEL VLADI
Draga vlada, kaj lahko dopreš vsaj fitnese. Vse mamice na obali bo razneslo od jeze..fitnesi so zaprti, k frizerjem in na nohte morajo hodit na črno in še otroke jim puščaš doma! TO RES NI OK.
4ugoketo |  28 .01. 2021 ob  13: 31
Zanimivo, zelo hitra odločitev.
Samo kot informacijo, šole so odprte v Švici, Franciji,Skandinavske države skupaj s Švedsko itd....
In vsi imajo manj mrtvih na miljon prebivalcev kot pri nas
Lahko sklepamo, da odprte šole pozitivno vplivajo na potek epidemije?
Ali ne smemo tako poenostavljati.
Belgija nima odprtih šol, skupaj imajo nekaj več mrtvih, kot v Sloveniji,
prednost pri številkah so si nabrali marca, aprila...lansko leto.
Ištrijan |  28 .01. 2021 ob  13: 30
pfff, kar dolgo je trajalo.....