Osnutek prenovljene koalicijske pogodbe še pred koalicijske poslance

Premierka Alenka Bratušek bo koalicijskim poslancem danes predstavila osnutek nove koalicijske pogodbe. Koalicijski prvaki so izhodišča že dlje časa usklajevali, a nazadnje kaže, da se bodo v sporazumu izognili najbolj perečim točkam, pri katerih se razhajajo. To je konkretnejšim določilom glede privatizacije in možni ustavitvi projekta Teš 6.

Tudi zaradi razhajanj partneric glede privatizacije v novem sporazumu skoraj gotovo ne bodo določile, katera podjetja prodati, pač pa je pričakovati zavezo k čim prejšnjemu sprejetju strategije upravljanja kapitalskih naložb.

Kljub temu, da je PS v prvih izhodiščih koalicijske pogodbe navedla tudi razčiščevanje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) in določitev, ali projekt ustaviti ali ne, pa do tega očitno ne bo prišlo. Se bodo pa partnerice zavezale k reviziji projekta.

Prvak DeSUS Karl Erjavec v novi pogodbi pričakuje tudi zavezo, da ne bodo nižali pokojnin in posegali v regrese upokojencev. Od premierke je dobil zagotovilo, da takih ukrepov ne bo, in ga razumel tako, kot da bodo to tudi navedli v pogodbi.

Kako bodo upoštevani še drugi cilji posameznih partneric, bo verjetno znano danes ali v prihodnjih dneh, ko naj bi stranke posamezna področja usklajevale po delovnih skupinah.

SD poudarja zaščito socialne države, DL med drugim zahteva zavezo, da ne bo višanja davkov in prispevkov ali uvajanja novih. Med prioritetami je tudi ureditev področja zdravstva.

Koalicijo sicer obremenjujejo tudi očitki več ministrom. Minister za infrastrukturo Samo Omerzel, ki ga tudi zaradi poslov njegovega podjetja z državo čaka interpelacija, bo danes predvidoma iskal podporo pri poslancih PS.

Kaj se pa greste? |  14 .01. 2014 ob  14: 13
Kako naj verjamemo predsednici te stranke, ki dovoli, da se člana "zamrzne", ko pa v Statutu tega izraza in tega načina "počivanja" ni.