Oskrba z električno energijo se vrača v ustaljene tirnice, še vedno zaprte številne ceste

Kronika

Medtem ko pristojne službe hitijo odpravljati posledice ledene ujme, dež po državi grozi z novimi težavami. Oskrba z električno energijo se na večini prizadetih območij vrača v ustaljene tirnice. Še vedno zaradi posledic ujme ostajajo zaprte številne ceste po državi. V ožji jedri Logatca in Cerknice se je vrnila električna energija.

Prek noči so ekipe Elektra Ljubljana uspele priklopiti na omrežje razdelili transformatorski postaji Logatec in Cerknica ter zagotoviti oskrbo z električno energijo odjemalcem v ožjem jedru Logatca in Cerknice. Trenutno je na območju Elektra Ljubljana brez napetosti še 387 transformatorskih postaj. Oskrba z električno energijo je še vedno motena pri približno 10.000 odjemalcih. V Elektru Primorska pojasnjujejo, da nadaljujejo nameščanje agregatov na transformatorske postaje. Na tak način skušajo zagotoviti oskrbo z električno energijo čim večjemu številu odjemalcev. Stroške goriva, potrebnega za delovanje teh agregatov, krije Elektro Primorska.

V sodelovanju z medobčinskim kriznim štabom občin Postojna in Pivka bodo zagotovili tudi oskrbo agregatov gospodarskih družb z naftnimi derivati. Gospodarstvenike, podjetnike in obrtnike obveščajo, da morajo za oskrbo agregatov z naftnimi derivati pridobiti soglasje na podlagi vloge. Obrazci zanjo so na voljo na Občinah Postojna in Pivka. Ekipe Elektra Primorska bodo po potrjeni vlogi prvo oskrbo agregatov z naftnimi derivati izvedle v roku desetih ur. Za nadaljnji načrt za oskrbo agregatov z naftnimi derivati pa bodo glede na potrebe skrbele njihove ekipe Elektra Primorske.Na mestih, kjer zastaja plavje, lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki. Po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje naraščajo manjše reke na vzhodu države, reka Sava v srednjem in spodnjem toku ter Savinja v spodnjem toku.

Zaradi večjih količin plavja na območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana.

Možna so manjša razlivanja ob strugah. Narašča tudi reka Vipava, ki se je v zgornjem toku že razlila v manjšem obsegu ob strugi. Naraščanje manjših rek na širšem območju osrednje Slovenije se je umirilo in so prek noči začele upadati. V manjšem obsegu ob strugah se razlivata Poljanska Sora in Pšata. Ljubljanica in Krka poplavljata na območju vsakoletnih poplav.

Ojezerjene površine na območjih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo povečevale tudi v prihodnjih dneh. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da se je v nedeljo zvečer okoli 22.30 v Golišču v občini Litija sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Posredujejo gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Jevnica. Po zadnjih podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste so zaradi podrtega drevja in podrtih električnih drogov še vedno zaprte številne ceste, med drugim cesta Vrhnika-Logatec, in sicer med Cesarskim Vrhom in Industrijsko cono Zapolje. Zaradi poplav pa so zaprte ceste Ig-Podpeč, Rakov Škocjan-Podskrajnik ter Unec-Planina in Planina-Laze.

Sicer se bo danes od zahoda znova pooblačilo. V severovzhodni Sloveniji bo do večera suho vreme, drugod bo sredi dneva in popoldne znova začelo deževati. Meja sneženja bo med 800 in 1100 metri. Ob morju bo spet pihal jugo. Ponoči se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. V torek bo oblačno, občasno bo še deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od dve do šest, ob morju deset, najvišje dnevne od tri do osem, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Predvsem v Julijskih Alpah je velika nevarnost snežnih plazov.