OSEBNOST PRIMORSKE JE MAMA OTROKA Z AVTIZMOM, KI OSVEŠČA: "Stanje, ki vse postavlja na preizkušnjo"

Istra

Osebnost Primorske za leto 2018 je Patricija Lovišček, ustanoviteljica koprskega zavoda Modri december. Nagrajenka že več let javnost osvešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da so med nami otroci in odrasli s to motnjo.

Patricija Lovišček

Cilj zavoda Modri december je ljudem z avtizmom in aspergerjevim sindromom zagotoviti celostno obravnavo ter podporo in dejavno vključevanje v družbo. Nagrajenka ob tem opozarja tudi na težko zaposljivost oseb z avtizmom, kar jim onemogoča polnopravno vključitev v družbo, so sporočili iz RTV Slovenija.

Loviščkova, ki je mati fanta z avtizmom, je ob prejemu nagrade izpostavila, da je avtizem posebno stanje, ki vse postavlja na preizkušnjo. "Eni smo bolj, drugi manj pripravljeni nanj. Se pa sobivanja lahko naučimo oboji, tako osebe z avtizmom kot ostali. Dober strokovni delavec, sosed, sošolec, delodajalec, osebi z avtizmom ne bo pripisoval lastnosti in veščin, ki jih ne premore. Bo pa zagotovo prepoznal tiste, ki jih ima, ustvaril pogoje in ponudil možnost, da jih lahko izrazi," je še dajala.

Za naslov Osebnosti Primorske so se letos potegovali še Sibila Peternelj, Marko Zevnik, Jasna Čebron, Miha Vivoda, Igor Crnič, Alenka Artnik, Valter Mlekuž, Marija Besednjak, Vladimir Vremec in Karlo Grgič, Matevž Straus in Iva Devetak.

Naziv Osebnost Primorske podeljujejo Radio Koper, Primorske novice, TV Koper - Capodistria, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino. Letos so osebnost Primorske razglasili štirinajstič zapored.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija