ORJAŠKA TOČA V TEKSASU: Padali so 'ananasi', težki med pol in tri četrt kilograma (FOTO)

Svet

V nedeljo je močna nevihta s tornadom in ekstremno vrtinčasto nevihto prinesla točo v velikosti ananasov ter povzročila tornado v Panhandlu v Teksasu. Nevihta je bila del širšega vremenskega dogajanja, ki je zajelo nevihtno fronto vse do Severne Dakote. Ena izmed kep toče je merila vsaj 18 cm v dolžino, kar bi lahko postavilo nov državni rekord v Teksasu. Prejšnja rekorderka je merila 16 cm v dolžino.

Val in Amy Castor, lovca na nevihte z News 9 v Oklahoma Cityju, sta našla kepo toče približno 16 kilometrov severozahodno od rezervoarja Mackenzie v okrožju Swisher v Teksasu. Fotografirala sta jo ob pločevinki energijske pijače Monster, ki je visoka 16,5 centimetra. Val Castor je kasneje na Facebooku zapisal, da je kepa merila vsaj 18 cm v dolžino. Nacionalna vremenska služba v Lubbocku trenutno preiskuje novo odkrito točo.

Monster size hail - 3 miles WNW of Vigo Park, TX 7:37pm 6/2/24 - set a new record for hail size recorded in Texas - 7.25” from the previous record of 6.4” in Hondo, TX in 2021.

Objavil/a Val Castor dne Ponedeljek, 3. junij 2024

Kako nastane tako velika toča?

Nastanek orjaške toče zahteva izjemne vzgonske tokove, ki lahko v zraku obdržijo veliko kepo toče, medtem ko se nanjo nabirajo nove plasti ledu. Ko kepa postane pretežka, da bi jo vzgonski tok lahko držal v zraku, pade na zemljo s hitrostjo, ki pogosto presega 160 km/h. V primeru nedeljske toče je obilo nestabilnosti, ali goriva za nevihte, povzročilo eksploziven razvoj nevihte. Topel in vlažen zrak je verjetno naraščal s hitrostjo več kot 177 km/h, dvigujoč kepe toče, ki so tehtale med pol in tričetrt kilograma, poroča The Washington Post.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija