Organiziran kriminal težava za portoroški turizem

Na današnjem posvetu o varnosti v turizmu so predstavili konkretne teme in vidike varnosti med turistično sezono. Po posvetu je bila organizirana še okrogla miza. Posvet je bil namenjen tako turističnim in gostinskim delavcem, javnim ustanovam, različnim organizacijam, predstavnikom krajevnih in lokalnih skupnosti kot tudi domačinom, ki se vsako leto znova soočajo z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami življenja v turističnem kraju. 

Okroglo mizo je moderiral doc. dr. Janez Mekinc, predavatelj na portoroški Fakulteti za turizem, Turistici. Udeleženci okrogle mize so bili Bojan Dobovšek, izredni profesor kriminalistike na fakulteti za varnostne vede, direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc, Jadran Furlanič direktor turističnega združenja Portorož in mag. Helena Cvikl, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru.

Slovenija je po indeksu miru zelo visoko, na osmem mestu, sosednje države, kot sta Hrvaška in Italija, pa sta niže, kar tudi vpliva na stanje v regiji. Stroški varovanja močno vplivajo tudi na poslovanje gospodarskih služb, tudi tistih, ki se ukvarjajo s turistično panogo. Varnost je pri odločanju turista, kje bo letoval, zelo pomemben dejavnik.

Dobovšek je povedal: "Kriminalitete je več vrst, poleg gospodarske je v Sloveniji na udaru tudi ekološka kriminaliteta. Američani sicer vidijo Slovenijo kot "green and clean". Pri promociji bi tako veljalo razmisliti tudi o tem." Po njegovem mnenju je zasebno-javno partnerstvo tudi neke vrste spretno prikrit kriminal.

Krajnc je povedal, da so minulo leto imeli opravka z letalsko nesrečo, ko letalo ni uspelo pristati na kolesih, temveč na trupu. Za takšne primere imajo izurjeno ekipo, ki mora hitro posredovati in poklicati tudi zdravniško službo in sprejeti ostale ukrepe (zavarovati območje, da ne pride do eksplozije).

Furlanič je glede varnosti prireditev v piranski občini razložil: "Slovenija zadnja leta promovira zeleni, trajnostni turizem. K temu se oziramo tudi v Piranu, kjer imamo zelene in tradicionalno usmerjene prireditve, morda pa zadnja leta pogrešam večjo prisotnost policijskih uniform. Slovenske policijske uniforme so zelo lepe, rad bi jih videl več na prireditvah, čeprav je pred leti prevladovalo mišljenje, naj bodo policisti nekje ob strani, zdaj pa ugotavljamo, da njihova prisotnost z vidika varnosti zelo veliko pomeni."

V slovenskem morju skoraj ni nesreč na turističnih plovilih. Največ je padcev v marinah pod vplivom alkohola.

Cviklova je opozorila, da je varnost le en vidik zagotavljanja udobja gosta. Pogosto se dogaja, da imajo manjši nastanitveni obrati zaradi krčenja stroškov manj zaposlenih, ki opravljajo več nalog ali pa nimajo zasedenih določenih delovnih mest. Tako ne uspejo nuditi storitve na nivoju, kot je to recimo urejeno v tujini. Poleg tega pa včasih pravila glede požarne varnosti niso upoštevana tako, kot bi morala biti.

Privatizacija igralništva  razmah organiziranega kriminala

Kranjc je nasprotno menil, da imajo standarde kontrole in varnosti na nivoju Evrope, večjih pritožb s tega vidika tako niso deležni. "Varnost na letališčih je zagotovo na prvem mestu, imamo zaposlenega oficirja, ki je pooblaščen za izdelavo varnostnega načrta, prav tako imamo svojo požarno službo in specifično vozilo za gašenje na letališčih. Sicer je to povezano z določenimi visokimi finančnimi sredstvi, vendar moramo to zagotavljati," je povedal Kranjc.

Plinski terminal bi negativno vplival na percepcijo varnosti v okolju. Morje onesnažujejo sicer tudi ladje za križarjenje. 

Dobovšek je omenil, da je nevarno predvsem področje organiziranega kriminala. Ta se pojavlja predvsem tam, kjer sta (tudi) igralništvo in prostitucija. "S privatizacijo igralništva obstaja velika možnost razmaha organiziranega kriminala, poleg tega se pojavlja velika težava dela na črno, kar poleg neplačila davka pomeni še slabšo storitev za turista. To turisti zaznajo in prinese negativne učinke na drugi strani."

"Prevelikokrat dajemo pomen percepciji turizma domačinom ali turističnim delavcem, premalo pa percepciji turistom, pri teh pa varnost zavzema pomembno mesto. Varna država tudi privleče več kapitala. Varnost pri priredtivah pomeni tudi visok strošek, vendar je pomembna za obisk samih prireditev. Urejenost, označenost, prehodnost in dostopnost za invalide sta tudi zelo pomembni, vendar Sredozemlje temu ne posveča preveč pozornosti," je poudaril Furlanič.

Mekinc je kot popestritev omenil tudi epizodo Simpsonovih, ko so šli v Rio de Janeiro, kjer so imeli risani člani družine kup težav z varnostjo in tako očrnili destinacijo. Popularna risanka je privedla celo do diplomatskega spora, saj je želel župan brazilskega mesta tožiti ustvarjalce oddaje zaradi ekonomske škode. Mediji imajo pač velik vpliv na percepcijo ljudi.

"Na varnost vplivajo tudi banalne stvari, od bioloških težav, kot so napadi mravelj ali glodalcev ali neizpravna oprema. Varnost lahko predstavlja tudi konkurenčno prednost za nastanitve obrate," je poudarila Cviklova.

Dobovšek je ob koncu dodal še, da se je potrebno gostu, v primeru da ima gost nevšečnosti, povezane z varnostjo, nekako oddolžiti s kakšno dodatno storitvijo, s čimer se  vsaj malenkostno omili njegovo nezadovoljstvo, saj lahko negativna reklama prinese ogromno škode.

Več iz rubrike Mesta:

Istrske pravljice

Livade z novim otroškim igriščem

V Izoli bo dopustovalo več kmetov

Deli novico:

mafia |  25 .06. 2013 ob  09: 59
Bossman, druzina Hot, Jancar (eurotas) in pajdasi iz Riviera casino. To so nas najvecji problem!!!!!
niko i ništa |  27 .04. 2013 ob  08: 39
največji kriminalci v Sloveniji so državni in lokalni poilitiki
@anonimnež |  26 .04. 2013 ob  23: 00
Ne spremeni dejstva da je ta Kranjc en velik debil.
anonimnež |  26 .04. 2013 ob  17: 10
-1
Novinar ga malo sračka. Direktor Aerodroma Portorož ni Borut ampak Robert in piše je KRAJNC