ORGANIZATORJI ISTRSKEGA KOLESARSKEGA MARATONA ZAVRAČAJO OČITKE O SLABI VARNOSTI: Še več, pravijo, da jih takšno vprašanje preseneča! (FOTO)

Koper

Minuli vikend je na Obali potekal 8. Istrski kolesarski maraton. Ta je po enem letu premora razveselil številne rekreativne kolesarje, ki so pogrešali kolesarjenje po slikoviti istrski pokrajini. Na dogodek pa je padla slaba luč zaradi domnevno slabe organizacije, še posebej naj bi bilo slabo poskrbljeno za varnost kolesarjev. V "dokaz" smo na naše uredništvo prejeli tudi fotografije nesreče, ki se je zgodila pri Sv. Antonu. Na policiji so nam potrdili, da so se v nesreči poškodovali trije kolesarji, eden celo huje.

Istrskega kolesarskega maratona se je minuli konec tedna udeležilo skoraj 900 rekreativnih kolesarjev iz vse Slovenije, celotno dogajanje pa je obiskalo kar 1500 ljudi. Na srednji progi sta naslov princese in princa osvojila Mateja Florindo in Domen Otoničar, na dolgi progi pa so naziva kraljice in kralja Boršta podelili Stini Čepak Avdič in Patriku Mikacu.

Kralj in kraljica Boršta 

Na težko pričakovanem športnem dogodku pa po navedbah nekaterih ni bilo ustrezno poskrbljeno za varnost. Redarji naj bi promet usmerjali le na križiščih, posledično naj bi bili udeleženci izpostavljeni veliko potencialno nevarnim situacijam. V uredništvu pa smo prejeli še fotografije nesreče, ki se je pripetila pri Svetem Antonu. Po navedbah bralca, ki nam je poslal fotografije, so se v trčenju poškodovali trije kolesarji, informacijo pa so za naš portal potrdili tudi na koprski policijski upravi.

Policisti Policijske uprave (PU) Koper so bili včeraj okoli 13. ure obveščeni o prometni nesreči na lokalni cesti med Sv. Antonom in Potokom. Na kraju so policisti ugotovili, da so se tam zgodile tri prometne nesreče s samoudeležbo treh kolesarjev (31-letnega Koprčana, 43-letnega Grosupeljčana in 46-letnega kolesarja iz Notranjih Goric), ki so bili udeleženci javne prireditve Istrski kolesarski maraton.

Prometne nesreče so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti kolesarjev glede na stanje vozišča, ki je bilo mokro in spolzko zaradi plohe. Vsi trije kolesarji so bili prepeljani v izolsko bolnišnico, kjer je bilo ugotovljeno, da imata dva kolesarja lažje poškodbe, eden izmed ponesrečencev pa je utrpel težje poškodbe, so še sporočili s PU.

V zvezi z dogajanjem na maratonu smo na organizatorje naslovili novinarska vprašanja, ki so nam na vprašanje, kako je bilo poskrbljeno za varnost, odgovorili, da je Istrski kolesarski maraton rekreativna prireditev, "ki v pretežnem delu poteka ob prostem prometu, ob dodatnih ukrepih organizatorja, s katerimi zagotavlja varno izvedbo prireditve".

"Za varno izvedbo skupinskega starta je od Kopra do Šareda potekala mobilna zapora ceste, od tam naprej pa rediteljevanje in obveščanje udeležencev v prometu z enotami policije, reditelji, mobilnimi reditelji na motorjih in obvestilnimi tablami za usmerjanje ter obveščanje udeležencev. Dodatni varnostni ukrep sta bili zapori ceste na izpostavljenem spustu iz Pomjana do Babičev in na vzponu na Boršt," odgovarjajo.

Kako odgovarjajo na očitke, da ni bilo dovolj dobro poskrbljeno za varnost?

Kot pravijo organizatorji, jih takšno vprašanje preseneča, ker so za domnevne očitke slišali prvič. Pri tem navajajo, da na njih nihče ni naslovil pripomb ali kritik, niti ni ustno povedal, da bi bilo karkoli pomanjkljivo. "Predvsem prejemamo številne pohvale na organizacijo dogodka. Kako atraktivna je bila trasa in kako dobro označena," pojasnjujejo in dodajajo:

"Obseg in obliko varnostnih ukrepov za varno izvedbo javne prireditve opredeli organizator v postopku pridobivanja dovoljenja za prireditev. Varnostni načrt obravnava tudi policija, ki po potrebi naloži dodatne ukrepe, ki jim mora organizator slediti, da bi zadostil pogojem za izdajo dovoljenja. Varnostni ukrepi na Istrskem kolesarskem maratonu so bili v celoti izvedeni skladno z varnostnim načrtom, v nekaterih delih pa smo jih celo presegli z namestitvijo dodatnih tabel za nevarne odseke, spuste itd."

Pri tem priznavajo, da so se na kolesarskem maratonu res zgodile tri nesreče: "Na dogodku smo obravnavali tri ločene prometne nesreče posameznikov, za katere so bile sprožene intervencije nujne medicinske pomoči. Oskrba je bila zagotovljena hitro in strokovno. Udeleženci so bili prepeljani v izolsko bolnišnico. Vse nesreče je obravnavala tudi policija." Z vsemi padci in poškodbami pa niso seznanjeni, pravijo organizatorji, saj obravnavajo le tiste, ki jih priglasijo udeleženci ali služba nujne medicinske pomoči.

Poleg navedenih treh primerov so oskrbeli še nekaj odrgnin. "Potrebno je razumeti, da so padci sestavni del kolesarjenja, svoje pa je na tokratni izvedbi maratona dodala krajša ploha z mokrim cestiščem," še pojasnjujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  05 .10. 2021 ob  11: 39
-5
Mi normalni ljudje smo zaradi bilokakršnih fanatikov bili vedno prikrajšani. Zaradi motoristov, kolesarjev, ironmanov, žurerjev.
Spaho |  05 .10. 2021 ob  11: 23
-2
No da pokasiram še jst kaki minus, ker verjetno tisti ki jih dajate s tem skoraj ne živite oz. ste iz takozvanih v.u.k.o.j.e.b..., kjer ta dirka niti ne poteka. dejstva so taka...nekateri, ki moramo s tem živeti smo dobesedno ujetniki. Tisto nedeljo za nas odpadejo izleti in odpadejo kosila, druženja s prijatelji itd. Nimamo vsi kolegov in prijateljev, ki živijo samo 12 m stran od nas...ampak so mogoče v drugem kraju...in do njih ob teh biciklerjih nikakor ne moremo. potem pa uživajte ob gledanju kolesarjev in t.i pomičnih zapor. da o cestno-prometnih predpisih niti ne govorim. Na prste ene roke lahko preštejemo koliko kolesarjev se dejansko drži teh predpisov. malo poglejte statistike nesreč v zadnjem času...
ne rečem....dobro je da se organizira kaka prireditev, dobro je da imajo gostinci in vsi ostali dobiček od tega....koliko dobička imajo od kolesarjev, ki še sendviče dobijo zraven ob štartnini pa bi bila stvar druge debate....mogoče malo preverit pri gostincih in ostalih turističnih delavcih na obali.
dejstvo je, da je več kot očitno kar nekaj domačinov, ki nam gre tole pedaliranje, laufanje in zapiranje cest že počasi na bruhanje....no pa da slišimo in vidimo sedaj te minuse.
lp
vseved |  04 .10. 2021 ob  19: 44
Naenkrat so vsi Rogliči!
pinkopalinko |  04 .10. 2021 ob  17: 10
ful biznis. najprej plačajo štartnino, potem pa še plačilni nalog. Prvo pokasira organizator, drugo državni proračun. Samo še občina bi morala nekaj naumiti, da kakšen cekin pade še njej.
alfa |  04 .10. 2021 ob  16: 52
-11
naj gredo v tundro kolesarit
Fošina |  04 .10. 2021 ob  16: 21
36
Kaj bi potem šele morali očitati organizatorjem dirke Paris-Roubaix, kjer jih je padlo vsaj 50. Dragi Regional, dovolite mi, da vam zaupam eno skrivnost. Kolesarji padajo.
miroslav |  04 .10. 2021 ob  15: 58
33
Res je, da je bila zaprta vožnja samo do konca vzpona na Šared. V mailu, ki smo ga prejeli od organizatorjai maratona, je bilo jasno napisano, da se vozi po CP predpisih. To je bilo jasno povedano tudi pred startom. Na kar nekaj nevarnih mestih so reditelji opozarjali na nevarnosti. Nobeno varovanje te ne more rešiti, če se po mokri in spolzki cesti voziš enako kot po suhi.
štupido |  04 .10. 2021 ob  13: 58
38
Če bi se vprašalo te neumneže spodaj kake prireditve bi oni organizirali bi dobili odgovor da nič. samo kako šagro tu pa tam.
Bodite strpni do drugih, tudi drugi so strpni do vas. Bedakov.
Ištrijan |  04 .10. 2021 ob  13: 29
-28
Zakaj se sploh dovoli tem foreštom, da tukaj pri nas organizirajo te kurčave procesije, naj jih gor pri njih doma! Isto sranje je bil tisti ironmen, ko domačini več ur nismo mogli nikamor! Ma nehajte stem, dovolj nam je. In zakaj občina sploh sodeluje zraven in dela v škodo občanov?! Nehajte!
Prognostik |  04 .10. 2021 ob  13: 26
-22
Meni gre že počasi na živce zapiranje cest, ker kolesarji, maratonci, turisti morajo naredit svoje monade.
Na koncu pa pokal za zmagovalca. Kaj pa pokal za potrpežljive prebivalce?