ORANŽNA, OKROGLA IN SLADKA: Če jo boste pojedli, boste dobre volje

Trendi

Buča je tipična jesenska vrtnina, oranžne barve in sladkega okusa, ki se jo pobira od konca avgusta do novembra. Je tudi najbolj prepoznaven simbol noči čarovnic. Z malo kalorijami in številnimi hranili je izredno priljubljena in koristna zelenjava, ki jo lahko pripravimo na več različnih načinov, od sladkih do slanih, vplivala pa naj bi celo na naše počutje. 

100 gramov buče vsebuje zgolj 26 kalorij. Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob jo lahko mirne vesti uživajo tako sladkorni bolniki kot vsi, ki skušajo zgubiti kakšen kilogram, saj jo gradi kar 90 odstotkov vode.

Tako kot vsa zelenjava oranžne barve, je tudi buča bogata z beta-karotenom, ki ga telo uporablja za proizvodnjo vitamina A, ki je med drugim koristen za zdravje kože in oči. Hkrati je odličen antioksidant, ki pomaga tudi pri preprečevanju nastanka tumorjev. Poleg tega vsebuje še vrsto drugih mineralov in vitaminov, med katerimi so kalcij, magnezij, fosfor ter vitamina C in E. Uživanje buče tako pripomore k hitrejšemu celjenju ran, zmanjša negativne vplive stresa na telo in preprečuje degenerativne bolezni.

Ker je bogata z vodo in vlakninami, pomaga pri izboljšanju prebave in preprečuje dehidracijo. Bogata pa je tudi z omega-3 maščobami, ki pripomorejo k zmanjševanju krvnega sladkorja in pritiska ter izboljšajo pretok krvi po telesu, s tem pa zmanjšujejo možnost za infarkt in druge srčno-ožilne bolezni. Ta jesenska vrtnina je koristna za nohte, kožo in lase.

Buča vsebuje minerale, ki vplivajo celo na počutje oziroma dobro voljo, uravnavajo cikel spanja in budnosti, občutka za sitost oziroma lakoto, preprečujejo pa tudi depresijo in nespečnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija