OPRAVLJENIH 18 HIŠNIH PREISKAV, DOKAZOV O DRUGEM NAPADALCU ŠE NI: Policija prijela več osumljencev

Svet

Avstrijska policija je v zvezi s ponedeljkovim terorističnim napadom na Dunaju opravila 18 hišnih preiskav in prijela 14 ljudi, je danes sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Kot je še dejal na novinarski konferenci na Dunaju, za zdaj sicer ni dokazov o drugem napadalcu. 

"Video gradivo, ki ga preiskuje policija, za zdaj ne dokazuje prisotnosti drugega napadalca," je pojasnil minister. Skupno sicer policija po njegovih besedah preiskuje okoli 20.000 videoposnetkov, ki so jih posredovali državljani. Nehammer je še dejal, da za zdaj ni mogoče reči, koliko ljudi je bilo vpletenih v napad.

Dokler preiskava še poteka, bo na Dunaju veljala najvišja stopnja nevarnosti, je napovedal minister.

Enega od osumljencev za ponedeljkov teroristični napad na Dunaju so danes prijeli v Linzu, je potrdil deželni glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer. Po poročanju avstrijskih medijev je policija moškega presenetila in se aretaciji ni upiralPolicijska preiskava ponedeljkovega terorističnega napada na Dunaju se je usmerila tudi v glavno mesto dežele Spodnja Avstrija, St. Pölten, kjer je policija po hišnih preiskavah prijela še dva človeka. Tako kot v avstrijski prestolnici precejšen preplah velja tudi drugod po državi, kjer so marsikje okrepili policijsko prisotnost.

Dva mlada moška so v povezavi s ponedeljkovim terorističnim napadom aretirali tudi v Švici, v bližini Züricha. "Policijska preiskava je privedla do identifikacije 18-letnega in 24-letnega švicarskega državljana," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila švicarska policija, ki je v preiskavi sodelovala z avstrijskimi oblastmi.

Ponedeljkov napad na Dunaju je terjal štiri smrtne žrtve med civilisti. Po najnovejših podatkih je bilo ranjenih 22 ljudi. Ubit je bil tudi napadalec, 20-letnik z avstrijskim in državljanstvom Severne Makedonije, ki je bil simpatizer skrajne skupine Islamska država

Moški je bil v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja in bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil IS. 5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji. Nehammer je bil danes kritičen do njegove predčasne izpustitve.

Nehammer je danes še poudaril, da noben teroristični napad ne more razdeliti avstrijske družbe.

Po poročanju časnika Kurier naj bi šlo pri preiskavah in aretacijah v St. Pöltnu za kontaktne naslove napadalca z Dunaja. Notranje ministrstvo Severne Makedonije je danes potrdilo sodelovanje z Avstrijo glede napada, za katero je avstrijska policija zaprosila prek Europola, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poostrene varnostne razmere vladajo tudi drugod po državi. V mestu Salzburg so denimo okrepili policijsko prisotnost na javnih mestih, kjer se ponavadi zadržuje večje število ljudi. Policisti naj bi delovali deloma v civilu deloma v uniformah.

Po navedbah policije sicer nič konkretnega ne kaže na to, da bi bil Salzburg ogrožen, a ta možnost velja za vso državo. "To jemljemo zelo resno. Smo kar najbolje pripravljeni. Ob najmanjšem možnem vplivu na javno življenje želimo zagotoviti največjo možno varnost ljudi," so navedli za APA.

Konkretnih groženj ne zaznavajo niti na avstrijskem Koroškem, kjer je policija kljub temu prav tako okrepila prisotnost. Tudi tu izvajajo nadzor zlasti na najbolj obiskanih javnih mestih, kot so železniške postaje.

O okrepljeni prisotnosti varnostnih sil po napadu poročajo še iz Gradiščanske in iz avstrijske Štajerske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija