OPOZORILO SLOVENCEV V ITALIJI OBLASTEM: "Imamo pravico do olajšanega zastopstva v senatu"

Trst

Krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturna gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), sta predstavnikom slovenske oblasti poslali spomenico, v kateri sta opozorili na nekatera odprta vprašanja. Hkrati sta napovedali, da bosta spomenico poslali tudi ključnim predstavnikom italijanske države.

SKGZ in SSO v spomenici med drugim izpostavljata določila italijanskega zakona za zaščito slovenske jezikovne manjšine v Furlaniji-Julijski krajini (zaščitni zakon) iz leta 2001, ki še niso uresničena, med drugim tudi to, da ima slovenska narodna skupnost pravico do olajšanega zastopstva v italijanski poslanski zbornici in senatu.

Kot v spomenici še navajata krovni organizaciji, so poleg tega še vedno prisotne težave pri pravilnem zapisovanju slovenskih imen in priimkov na nekaterih italijanskih dokumentih, v celoti pa tudi še ni izpolnjena pravica rabe slovenskega jezika v izvoljenih telesih javne uprave, niso postavljene še vse dvojezične table, odprto je vprašanje poučevanja slovenskega jezika v Železni in Kanalski dolini, prav tako še ni bila ustanovljena posebna sekcija pri tržaškem konservatoriju G. Tartini s slovenskim učnim jezikom.

Italija se je tudi obvezala, da bo slovenski manjšini v FJK vrnila goriški Trgovski dom, Narodni dom pri Sv. Ivanu v Trstu in tržaški Narodni dom, kar še ni v celoti uresničeno. V skladu z zaščitnim zakonom tudi še niso priznane slovenske sindikalne organizacije in dejavnosti.

Kot so za STA pojasnili v SSO so se za spomenico odločili prav sedaj, ker so se v Sloveniji po parlamentarnih volitvah obnovili državni organi, ki so ključnega pomena za odnose s slovensko narodno skupnostjo v Furlaniji Julijski krajini, napisali pa so jo z namenom, da se nadaljujejo skupna prizadevanja za čim boljše udejanjanje zaščitnega zakona, ki so se razvila v sodelovanju s prejšnjimi državnimi predstavniki Slovenije.

Dodali so še, da spomenico še prevajajo in jo bodo v kratkem poslali italijanskim oblastem.

SKGZ in SSO sta spomenico naslovili na predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika državnega zbora Dejana Židana, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, na vseh 16 ministrov, predsednico komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak in ostalih 12 članov komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter na slovenskega veleposlanika v Trstu Bogdana Benka in generalnega konzula v Trstu Vojka Volka.

Deli novico:

Slovenija, the future |  08 .11. 2018 ob  11: 52
Tu na zahodu se potegujejo za slovenščino medtem, ko naši neproduktivni levičarji-komunisti počno prav vse za uvoz in integracijo arabščine. (Preplavili so NAŠA mesta z albanci, Gradijo Đamijo, zakrivajo dejansko število ilegalnih muslimanskih migrantov v Sloveniji, vohunijo po spletu in hodijo po hišah ter kaznujejo nedolžne ljudi za sovražni govor (?) na socialnih omrežjih, vse počno, da bi podpisali marakeško deklaracijo ... itd itd. Do kdaj?