STANJE V PIRANU ŽE POD NADZOROM: Pričakujejo, da bo tudi jutri zjutraj poplavljalo

Piran

Občasne krajevne padavine so se ponoči krepile in zjutraj razširile nad vso državo. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo zjutraj, dopoldne in sredi dneva možni krajevno močnejši nalivi, saj se bo prek severnega Jadrana ob močnih južnih vetrovih pomikal ciklon z vremensko fronto, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Za zahodni del države tako velja oranžno opozorilo, za vzhodni pa rumeno.

Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija. Danes bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Pozno popoldne bodo padavine od zahoda postopno slabele. Pihal bo južni veter, ob morju okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, ob morju do 19 stopinj.

Regijski center za obveščanje Koper je danes ob 7.52 zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra v Piranu že sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom – opozorilo na nevarnost. Morje je zalilo rdeči pomol in del Kidričevega, Prešernovega ter Cankarjevega nabrežja, je poročala Uprava za zaščito in reševanje. Zaradi povišanega plimovanja in južnega vetra pa je morje ob 8.16 na Velikem trgu v Izoli zalilo rob pomola.

Najverjetneje bo tudi jutri poplavljalo 

Kot nam je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Piran Robert Zirnstein, se gladina morja že znižuje, voda pa je z valovanjem presegla bregove za 10 do 15 centimetrov. "Problem je bil, ker je bil močan jugo, gladina morja pa se je še dodatno dvignila z valovanjem," je dejal in dodal, da popoldne poplav ne pričakujejo.

Bo pa najverjetneje podobna slika tudi jutri zjutraj v Piranu. Civilna zaščita je bila sicer v pripravljenosti, prav tako so tudi voznike vozil, parkiranih na Prešernovem nabrežju, prosili, da jih premaknejo.

V soboto in nedeljo bo na Primorskem delno jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo zmerno, na vzhodu ponekod pretežno oblačno in večinoma suho. V ponedeljek kaže na sončno vreme, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla, so še napovedali na Arsu.

Zaradi večjih količin padavin povečana možnost zemeljskih plazov

Zaradi napovedanih večjih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, je Geološki zavod Slovenije zapisal v obvestilu medijem. Zemeljski plazovi so možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Arso opozarja pred naraščanjem hudourniških vodotokov.

Prebivalci območij na zahodu države naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu Geološki zavod prebivalce poziva, naj pokličejo na številko 112. Podrobnejša navodila je moč najti na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Agencija RS za okolje (Arso) je opozorila, da so na severozahodu, jugozahodu in v osrednji Sloveniji ob hudourniških vodotokih možne poplave meteorne in zaledne vode. V primeru, da prebivalci opazijo naraščanje hudourniškega toka naj se umaknejo nad območje, ki ga lahko doseže voda. Ob tem naj ne skušajo prečkati vodnega toka. Iz nižjih prostorov, ki bi jih lahko zalila voda, naj umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti, a le če je to mogoče storiti pravočasno, so zapisali na Arso.

Na jugozahodu Slovenije Arso opozarja tudi pred močnim vetrom, ki dosega od 50 do 70 kilometrov na uro. Veter maje drevesa, lomi veje. Prav tako ovira cestni promet določenih kategorij in že nekoliko otežuje gibanje. Morje je zmerno vzvalovano. Prebivalce pozivajo, naj zaprejo vrata in okna in se ne zadržujejo na potencialno nevarnih mestih na prostem, so zapisali na Arso. Dodatno previdnost priporočajo v prometu in na morju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija