OPOZORILO OBISKOVALCEM NACIONALNIH PARKOV: "Ne ližite krastač"

Svet

Ameriške oblasti so obiskovalce nacionalnih parkov pozvale, naj ne ližejo krastač, ki izločajo psihoaktivne snovi, s katerimi je mogoče doseči halucinogeni učinek. To bi namreč lahko predstavljalo resno tveganje za zdravje. Opozorilo se nanaša na krastače, ki živijo v severnoameriški puščavi Sonora.

Služba ameriških narodnih parkov je pred dnevi izdala opozorilo proti lizanju velike puščavske krastače, s čimer obiskovalci skušajo doseči halucinogeni učinek zaradi močnega toksina, ki ga te dvoživke naravno izločajo, saj obstaja verjetnost, da bodo resno zboleli.

Gre sicer za prakso, ki je bila prikazana v priljubljenih animiranih televizijskih serijah, kot so Simpsonovi in "Family Guy", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tako kot pri večini stvari, na katere naletite v nacionalnem parku, pa naj bo to bananin polž, neznana goba ali velika krastača z žarečimi očmi, vas prosimo, da se vzdržite lizanja," so zapisali na družbenih omrežjih.

V sporočilu sicer niso navedli, koliko ljudi je skušalo doseči ugodje z lizanjem krastač, ki živijo v jugozahodnem delu ZDA in severozahodnem delu Mehike. Krastače so med največjimi v Severni Ameriki in lahko dosežejo v dolžino skoraj 18 centimetrov.

Krastače za obrambo pred plenilci izločajo mlečno snov, ki vsebuje različne toksine. Med njimi je tudi 5-MeO-DMT, psihoaktivna spojina, ki sproži halucinogene učinke. Kajenje ekstrakta 5-MeO-DMT povzroči močno, kratko psihedelično izkušnjo in je postalo priljubljeno v zadnjih letih, tudi na posebnih obredih v ZDA in v Mehiki.

V razpravo glede uporabe snovi v terapevtske, rekreativne in celo duhovne namene so se v ZDA med drugim vključile znane osebnosti, kot sta boksarski šampion Mike Tyson ter igralec in komik Joe Rogan, še navaja AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija