OPOZORILNE SIRENE V DRAVOGRADU IN VUZENICI: Drava nevarno raste, priprave na poplave (FOTO, VIDEO)

Kronika

Zaradi naraščanja pretoka reke Drave so se v Dravogradu in Vuzenici sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. "Ker pričakujemo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, predlagamo, da občani na območjih, ogroženih zaradi poplavljanja Drave, poskrbite za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem," so sporočili iz centra za obveščanje.

"Ker pričakujemo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, predlagamo, da občani na območjih, ogroženih zaradi poplavljanja Drave, poskrbite za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem," so po sprožitvi siren v Dravogradu in Vuzenici sporočili iz centra za obveščanje.

Pretok reke Drave je ob 7.40 na hidroelektrarni Dravograd znašal 1280 kubičnih metrov na sekundo, na hidroelektrarni Vuzenica pa 1521 kubičnih metrov na sekundo, so še navedli na slovenjgraškem regijskem centru za obveščanje.

Opozorilne sirene so se ob 8. uri sprožile tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju, je povedal vodja ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter regijski poveljnik civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko. Tudi v teh občinah so sirene sprožili zaradi povečanega pretoka reke Drave in napovedi nadaljnjega naraščanja, s čimer želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in na samozaščitne ukrepe.

Spoštovani. S strani avstrijskih kolegov smo bili obveščeni, da se za petek, 03.11.2023 v popoldanskih urah pričakuje...

Posted by Občina Dravograd on Četvrtak, 2. novembar 2023.

Agencija RS za okolje je za danes izdala rdeče hidrološko opozorilo za celotno območje toka reke Drave v Sloveniji, saj so predvidene poplave večjega obsega. Po napovedih hidrologov bo pretok reke Drave v dopoldanskem času znašal do 1800 kubičnih metrov na sekundo, povečani bodo tudi dotoki Drave v Sloveniji.

Že v četrtek popoldne so z Občine Dravograd sporočili, da so prejeli obvestilo o napovedanem naraščanju pretoka reke Drave in da bodo, ko bo reka dosegla pretok 1200 kubičnih metrov na sekundo, sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost.

Kot so navedli na občini, se pričakuje poplavljanje v najbolj ogroženih delih na Ribiški poti in ob reki Meži. Dravograjski gasilci so že od četrtka zvečer v pripravljenosti, občanom so danes na že znani lokaciji pod mostom pri dravograjski pošti na voljo pesek in vreče.

K samozaščitnemu ravnanju je občane v četrtek pozvala tudi Občina Vuzenica, kjer je, tako kot v Dravogradu, še vedno živ spomin na katastrofalno poplavljanje reke Drave v začetku novembra 2012.

Na Gorenjskem v manjšem obsegu poplavljalo več rek

Na območju Julijskih Alp je ponoči padla večja količina padavin. Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, ki sta se razlivali v manjšem obsegu. Sava se je medtem razlivala v okolici Radovljice, poplavljala pa je tudi Tržaška Bistrica v okolici Tržiča.

Kot je poudaril Šmid, pa se najhujše napovedi niso uresničile. Narasli so sicer tudi vodotoki v porečju Sore, vendar reka ni povzročala težav. V Bohinju je veter odkril nekaj streh in strešnikov, ki so jih ponoči popravili, da voda ni zamakala hiš, je dodal Šmid.

Pri tem se je zahvalil prebivalcem, ki so dosledno upoštevali navodila Civilne zaščite in ravnali samozaščitno ter tako preprečili večje težave.

Spodnji video prihaja iz Stare Fužine (Občina Bohinj). Na njem je potok Mostnica, ki se izliva v Savo Bohinjko. Več fotografij in videov iz zelo razmočenega Bohinja in okolice pa takoj, ko se zdani.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Četvrtak, 2. novembar 2023.

Zaradi ujme je bilo po državi aktiviranih 62 gasilskih enot. Zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Gasilci so preko noči iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh poškodovanih zaradi vetra in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije.

Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč, so danes sporočili s Centra za obveščanje RS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija