OPOZICIJA ZARADI UKINITVE PRAZNIKA NA NOGAH: "Vlada je napovedala novo državljansko vojno"

Slovenija

Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije. Predsednik SDS Janez Janša meni, da gre za zavržno odločitev, s katero da je vlada "napovedala novo državljansko vojno".

Kot je Janša zapisal na družbenem omrežju Facebook, gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in "žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka". S tem je vlada po njegovem mnenju "napovedala novo državljansko vojno".

Vladi očita rehabilitacijo komunističnih zločinov in hkratno izničevanje "izjemnih spravnih naporov generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila", je še zapisal Janša. Vladi je celo očital, da je "pripravljena spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi".

Zlovešča napoved DRŽAVLJANSKE vojne Včeraj je neokomunistična #vladaRS s tem zavržnim dejanjem napovedala novo...

Objavil/a Janez Janša dne Sreda, 17. maj 2023

V stranki SDS pa so zapisali, da izbris dneva ne pomeni izbrisa več kot 600 morišč in več sto tisoč žrtev komunističnega nasilja. Po njihovem mnenju gre zgolj za "še eno pričakovano instant gverilsko akcijo, ki tepta temeljne civilizacijske norme, ki se dotikajo pojmov pietete, pravice in resnice, na katerih mora trdno stati vsaka zrela državna entiteta, ki je spravljena s svojo zgodovino".

Ukinitev dneva je po njihovi oceni "barbarska poteza". "Vlada po tekočem traku zapravlja priložnosti, da bi izvedla potrebne reforme in se osredotočila na prihodnost. Medtem ko bi lahko iskala skupne rešitve za naše težave, raje neti sovraštvo in razdor ter se obrača k maščevanju, lažem, prikrivanju in ponovnemu potvarjanju preteklosti," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Včeraj je vlada ukinila Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Medtem ko bi lahko sodelovala in iskala...

Objavil/a SDS - Slovenska demokratska stranka dne Sreda, 17. maj 2023

Na odločitev vlade se je odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. "Med nami je veliko ljudi, ki so v času prejšnjega režima trpeli, nekateri so celo izgubili svoje najbližje," je zapisal na Twitterju. Po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, kdo je bil na "pravi strani zgodovine", ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. "Aktualna vlada te širine žal ne premore," je dodal.

Vlada je namreč na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle. Kot so tedaj pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

Aktualna vlada pa je opozorila, da je bil takšen sklep tedaj sprejet le nekaj dni pred 17. majem, brez javne in strokovne razprave. To je bil tudi razlog za razveljavitev sklepa, so v torek zapisali v sporočilu.

Razveljavitev sklepa je bila že v torek objavljena v uradnem listu, kar pomeni, da velja že danes, ko naj bi obeležili omenjeni nacionalni dan. V Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Novi Slovenski zavezi in Združenih ob lipi sprave so sicer že v torek zvečer pripravili spominsko slovesnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  18 .05. 2023 ob  08: 45
samo, da je vojna in Janez je srečen!
Martin Kacur |  18 .05. 2023 ob  08: 43
Si že predstavljam proslavo ob tem prazniku. Recitirajo domobranske in nacistične pesmi. Gostje pa CasaPound
Bayliner |  17 .05. 2023 ob  21: 12
Koliko barbarskih potez je v karieri naredil "veliki" diktator JJ? Se jih ne da preštet.