OPOZICIJA VLADO SPET POZIVA K ODSTOPU: Ostri tudi do napovedi za več pogoja PCT in konec brezplačnega testiranja

Slovenija

V opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP so ostri do koalicije, ki je preložila odločanje o demografskem skladu in zavrnila tudi vladno novelo zakona o nalezljivih boleznih. Vlado pozivajo k odstopu ali vezavi zaupnice na katerega od predlogov. Večinoma so ostri tudi do napovedi vlade za več pogoja PCT in konec brezplačnega hitrega testiranja.

DZ je namreč na predlog koalicije včeraj odložil glasovanje o zakonu o Nacionalnem demografskem skladu, ki mu je grozil referendum. Pri ponovnem odločanju, ki ga je zahteval DS, so zavrnili tudi novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Prvaki vladnih strank Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek so na včerajšnji skupni novinarski konferenci tudi pojasnili, da ob zadostnih količinah cepiva proti covidu-19 ni treba ponovno zapirati javnega življenja. So pa napovedali, da bodo tisti s pogojem PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani) imeli manj ovir pri uporabi storitev. Izpostavili so odgovornost posameznika.

Marjan Šarec

Predsednik LMŠ Marjan Šarec meni, da so te poteze koalicije v DZ pomilovanja vredne. "Ko sem sam ugotovil, da nimam dovolj glasov, da bi vlada normalno delovala, zlasti ob vetih DS, sem pač odstopil in prekinil agonijo. Ta vlada pa pač ubira drugo taktiko. Trije mojstri se usedejo in celo Slovenijo prepričujejo, da je ozračje pregreto. Seveda je, a zaradi njih," je opozoril Šarec.

"Ali odstopite ali na zakon vežite zaupnico, da pridemo do predčasnih volitev. To je edina rešitev," je sporočil. Oster je tudi do vladnega načrta pri spopadanju z epidemijo covida-19. "Ne le, da so vrgli puško v koruzo, oni so v koruzo zapeljali tank," je ugotavljal.

Matjaž Han

Vodja poslancev SD Matjaž Han je kritičen do vladne napovedi glede ukinitve brezplačnega hitrega testiranja na novi koronavirus. "Če smo se česa naučili v zadnjem letu in pol, je, da ne žugamo ljudem, da jih ne kaznujemo in da jim ne postavljamo pogojev. In zdaj, ko se stvari malo umirjajo, delamo ravno to," je ugotavljal. Vlada mora to po njegovem mnenju še enkrat premisliti.

Po njegovih ocenah je vlada sicer na nedeljskem referendumu dobila jasno stališče, kaj si ljudje o njej mislijo, zdaj pa je verjetno tudi v parlamentu dobila še jasen signal, da za nekatere zelo pomembne zakone nima glasov. Po njegovem mnenju trenutno nimamo operativne vlade.

Alenka Bratušek

Po ocenah predsednice SAB Alenke Bratušek je včerajšnje dogajanje v DZ sila zanimivo, saj da vladna koalicija ne podpira več niti svojih predlogov. "To dogajanje bi bilo smešno, če ne bi šlo za državo, tako pa je pravzaprav katastrofalno. Po katastrofalni nedelji in tednu za to koalicijo bi bilo prav, da če predsednik vlade ne želi odstopiti in omogočiti predčasnih volitev, da na zakon o demografskem skladu ali kakšen drug zakon veže zaupnico," meni Bratuškova.

Sicer pa ocenjuje, da je obstoječa vlada pri spopadu z epidemijo popolnoma zavozila in ljudje vladi ne verjamejo več. Strinja se, da mora vsak najprej poskrbeti sam zase, a je po njenem mnenju neodgovorno od vlade reči, "da so državljani tisti, ki bodo morali poskrbeti za vse". "Take vlade res ne potrebujemo," je dodala.

Luka Mesec

Koordinator Levice Luka Mesec se strinja, da naj bi bila karantena nek zasilen in začasen ukrep, ki je bil zato, da se počaka cepivo. In v tem smislu je to, kar v vladi trenutno govorijo, po njegovem mnenju logično. "Zdaj je cepivo tukaj, je na voljo, ga je dovolj in ključna naloga vlade je, da spodbudi prebivalstvo, da se precepi in da epidemijo na ta način premagamo," je dejal. Prav tako je Mesec proti nadaljnjemu zapiranju javnega življenja.

Kritičen pa je bil do nastopa predsednikov koalicijskih strank, ki so govorili o pregretem ozračju v družbi, a pri tem s prstom kažejo na opozicijo, medije, protestnike ... "Na ta način do pomiritve v družbi ne more priti," jim sporoča Mesec. Po njegovem mnenju lahko stanje v družbi pomirijo predčasne volitve, zato je vlado pozval k odstopu ali vezavi zaupnice na katerega od predlogov.

Vodja poslancev NeP Janja Sluga je glede odločitev vladne koalicije o dveh zakonih dejala, da je zadeva najmanj nenavadna, tragična in predvsem strahopetna. "Očitno je, da bi sledil še en fiasko, ki so se ga vladajoči ustrašili," meni. Tudi za zakon o nalezljivih boleznih po njenih ocenah očitno glasov ni.

Glede napovedi vlade pri spopadanju z epidemijo pa je spomnila, da so poslanci NeP že z javnim pozivom predsedniku vlade za sklic Sveta za nacionalno varnost opozorili na to, da vlada "neprimerno komunicira, nima več zaupanja in se je treba zadeve pred četrtim valom lotiti drugače". A po njenem mnenju ne tako, kot so se je lotili predsedniki koalicijskih strank. "Komunicirati je treba pozitivno, odprto, transparentno in narediti vse, kar je možno, da dosežemo čim večjo precepljenost," je poudarila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  16 .07. 2021 ob  14: 14
@vseved
Saj se do neke mere strinjam s tvojimi pogledi. A preberi si še enkrat tvoj spodnji stavek: Zakaj bi morali brezplačno testirat tiste ki se dnevno vozijo čez mejo delat?
Kako drugače si razlagati te tvoje besede kot nestrpnost do delovnih migrantov? Lahko ti razložiš?
vseved |  16 .07. 2021 ob  11: 27
-8
@ galeb, prosim ne bluzi.Kakšno sovraštvo , nestrpnost ? nevni migranti grozijo z zaporo cest ker nimajo svojega pasu na meji, ker se morajo testirat ,... Kdo je tu nestrpen in zahteven'
Sploh pa , cepite se, pa bo vse lažje.
kokodek |  16 .07. 2021 ob  10: 29
"Galeb", sovraštvo in nestrpnost je temeljno vodilo trenutne oblasti, ki se v laični državi sklicuje na boga, v resnici pa sovraži tudi njega.
kokodek |  16 .07. 2021 ob  10: 10
Zblojena vlada je prišla tako daleč, da kaznuje vse, ki delajo (doma ali se vozijo onstran meje), hahaha. Najbolje je, da se uvede 1000 eur neto temeljenga dohodka za vse. Kdor želi delati, naj dela, ostali bodo tudi zadovoljni. Vlada, ki nenehno govori o vitki državi, bi se morala sama razpustiti. Tako bi dokazala kredibilnost in še državni proračun bi obogatel, ker ne bi plačeval njihovih plač. Ljudje, ki smo v napoto, bomo zadeve reševali na referendumih in se končno približali opevani Švici. Amen.
galeb |  16 .07. 2021 ob  09: 40
14
@vseved
Čezmejne migracije so vedno bile in vedno bodo ob naših mejah, ljudje se dnevno gibljejo na tej in na oni strani meje. Eni zaradi dela, drugi zaradi šole, nekateri zaradi zdravstvenih storitev, tretji zaradi nakupov, spet eni zaradi dobrih restavracij... Že naše none so vsakodnevno nosile v Trst prodajat jajca, mleko... Izolska bolnica je bila grajena tudi za hrvaško Istro in jo je meja, ko so bili ti pacienti odrezani, skoraj spravila na kolena. Zakaj takšna nestrpnost do delovnih migrantov? Obmejni prostor mora biti živahen, pretočen, mora dihati z vsemi ljudmi, ki si ga na tem mestu delijo. Če pride do zapiranja, sovraštva, nestrpnosti... so prebivalci prvi, ki nosijo hude posledice.
vseved |  16 .07. 2021 ob  08: 25
-18
Opozicija spet strelja v prazno. Čeprav ne podpiram diktatorske falange na oblasti, je ukinitev brezplačnega zestiranja pravilna . Zakaj bi morali brezplačno testirat tiste ki se dnevno vozijo čez mejo delat ?