OPOZICIJA JANŠO POZIVA K ODSTOPU: "Vlada načrtno ustvarja izredne razmere"

Slovenija

Poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB so napovedali obstrukcijo današnje izredne seje, na kateri se bo DZ seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. S tem so izrazili protest proti vladi in njenemu predsedniku Janezu Janši, zaradi razmer v državi pa premierja pozivajo k odstopu.

Obstrukcija je po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Goluboviča v demokratični družbi ena od možnosti protesta proti vladi in njenemu predsedniku, "ki krši pravni red in krni ugled Slovenije v tujini". Kot je dejal, bodo v opoziciji bojkotirali nagovor premierja, ki po njegovih besedah že leto in pol ne spoštuje zakonodaje, epidemijo pa zlorablja za rušenje demokratičnih postulatov. "Na seji nas ne bo, z demokratičnim orodjem bomo pokazali nestrinjanje z uničevanjem naše države," je dodal.

Tudi po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana stanja, kakršno trenutno vlada v državi, nismo imeli še nikoli. To je zaskrbljujoče, v zadnjih dneh pa tudi zelo nevarno, je poudaril. Med ljudmi "za zastraženimi ograjami" je po njegovih besedah čutiti strah in veliko razočaranje, odgovornost za to pa v največji meri nosijo vlada in njen predsednik ter preračunljivi posamezniki in stranke, ki jo podpirajo, je poudaril Han.

Da vlada nima več nobene legitimnosti in bi morala odstopiti, meni tudi Matej T. Vatovec (Levica). Očital ji je, da zna vladati le še s silo in nasiljem. To se je po njegovih besedah pokazalo tudi v torek ob protestih in vrhu EU-Zahodni Balkan, ko je vlada "gostila tuje goste, lastno ljudstvo pa zaplinjala". Opozoril je tudi, da se vlada izživlja nad različnimi institucijami in mediji, pri čemer je omenil Slovensko tiskovno agencijo.

Tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je opozorila na finančno izčrpavanje STA, ki že 280 dni opravlja javno službo brez plačila s strani vlade, čeprav ji plačilo nalaga zakon in mnenje vrhovnega sodišča. Janša po njenih besedah ne želi slišati, kar mu v opoziciji sporočajo že zelo dolgo, prav tako ne posluša ljudi, "ki niso zadovoljni s smerjo, v katero gre naša država in naša demokracija".

Zaradi razmer v državi sicer opozicija zahteva tudi sklic izredne seje. Po torkovem dogajanju v Ljubljani, ko je policija med protesti uporabila prisilna sredstva, so ostro obsodili vsakršno nasilje. Vlado, ki po njihovem mnenju načrtno ustvarja izredne razmere, pa so pozvali, naj sprejme odgovornost za nastalo stanje in odstopi, saj da le to vodi v normalizacijo razmer. Menijo, da tako več ne gre in so predčasne volitve nujne.

Janša: Razlogi opozicije za obstrukcijo so neprepričljivi

Premier Janez Janša obžaluje odločitev opozicije za obstrukcijo današnje izredne seje DZ, na kateri so se poslanci seznanili s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Razlogi, ki so jih navajali v LMŠ, SD, Levici in SAB, pa so po njegovem mnenju neprepričljivi.

Andrej Šircelj

Kot je dejal ob robu današnje seje, je obstrukcija po poslovniku eden od instrumentov, ki se ga opozicija lahko posluži, da pa ne ve, če se je to že kdaj zgodilo ob predstavitvi proračuna. "Torej preden sploh slišiš okvire, proti katerim protestiraš," je dodal. Pozive k odstopu pa je komentiral, da naj bi vlada odstopila zato, "ker imamo dobre makroekonomske podatke". "Mislim, da gre v bistvu za isto stvar, a z drugega zornega kota," je še dejal.

Premier Janša in finančni minister Andrej Šircelj sta namreč na današnji izredni seji predstavila proračunske dokumente za prihodnji dve leti. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  08 .10. 2021 ob  06: 37
-1
Situacija je resna. Zakuri se hitro, težko se pogasi.
manemebasat |  07 .10. 2021 ob  17: 38
Preklet hinavec si upa kritizirat Bruselj glede preseganja pristojnosti, doma pa zganja teror nad svojimi sodrzavljani. Viset bi moral kot Benito! A ni blema, vsakega prasca doleti jesen!
vseved |  07 .10. 2021 ob  16: 14
Opozicija je predala oblast Janezu Janši. Se ne čuti kriva za to?