OPOZARJAJO NA VARČNO PORABO VODE, OB POČENI CEVI PA NE PRISKOČIJO NA POMOČ: "Narediti bi morali izjemo"

Koper

Velika suša še kar naprej pesti Slovensko Istro. Prvi dež po dolgem času – če ga bomo tudi v resnici dočakali – je napovedan šele za torek. Pozivi k varčni porabi vode se vrstijo drug za drugim, Rižanski vodovod Koper je v preteklih dneh na naslove vseh gospodinjstev v štirih obalnih občinah iz preventivnih razlogov celo posredoval zgibanko Kako ravnati z vodo v času izjemnih razmer v oskrbi s pitno vodo. Naš bralec, nekdanji direktor Marjetice Koper, bi z vodo sicer rad varčeval, a trenutno to ni možno. Počila mu je namreč cev, nikjer pa ne najde nikogar, ki bi mu pomagal zaustaviti iztekanje vode. Na cedilu ga je pustil tudi Rižanski vodovod, pravi. 

"Glede na okoliščine, ki vladajo v Istri v teh sušnih obdobjih, in glede na neodzivnost javnih služb, sem si rekel, da bom o tem obvestil novinarje," je pričel svoj zapis, ki smo ga prejeli v našem uredništvu. Pred dnevi mu je namreč počila dovodna vodovodna cev, ki teče od vodnega jaška do njegove hiše.

"Popolnoma jasno mi je, da si moram po pravilih Rižanskega vodovoda te zadeve sam urejati. Prvič, ko sem jih pred nekaj dnevi poklical in jih prosil za pomoč, saj imajo ekipe, ki tovrstne zadeve rešujejo (na javnem delu omrežja), sem dobil pričakovan odgovor, da si moram to rešiti sam, ker da oni tega ne počnejo," pravi domačin, ki je poklical že vse ljudi, ki jih pozna, da bi mu ročno ali strojno izkopali del zemljine, kjer je nastala razpoka. Kot še dodatno pojasnjuje, sam tega zaradi diagnosticirane hernije ne more storiti. "Toda brez uspeha. Strojniki so na dopustu ali imajo pokvarjen bager, fizični delavci se za to ne interesirajo, ker so tudi oni na dopustu ali pa je za ta dela prevroče," opisuje težavo, na katero je naletel.

Bi Rižanski vodovod lahko naredil izjemo?

Medtem ko zadeva "stoji", pa v teh sušnih obdobjih voda še naprej teče iz razpoke. Zato se je ponovno obrnil na Rižanski vodovod in prosil za pogovor z vodjo: "Žal mi je vodja odgovoril, da sem si na vprašanje o tem, ali mi lahko pomagajo, odgovoril že sam, tj. da je napaka na privatnem delu omrežja in da oni tega ne popravljajo."

Naš sogovornik je ogorčen nad neodzivnostjo Rižanskega vodovoda, predvsem v teh izrednih razmerah za Slovensko Istro. "Menim, da je to nedopustno. V takšnih časih bi kljub vsemu bilo potrebno narediti izjemo, saj si vsi prizadevamo za minimalne porabe vode," je prepričan bralec, ki še meni, da Rižanski vodovod v tem primeru ne daje dobrega zgleda, kako najboljše ravnati v sušnih obdobjih.

Rižanski vodovod: V interno inštalacijo uporabnikov ne moremo posegati

Za pojasnila smo se obrnili na Rižanski vodovod Koper, kjer smo dobili podoben odgovor kot naš sogovornik. Potrdili so nam, da se je domačin obrnil na njih s prošnjo po moči, a da so mu razložili, da so upravljavci javnega vodovodnega sistema in da v interno inštalacijo uporabnikov ne morejo posegati.

"Dali smo mu tudi nasvet, na koga naj se obrne. To je le eden od obalnih ponudnikov, ki pa verjetno v tem času nima razpoložljivih kapacitet, saj je zaradi situacije na Obali precej zaseden. Bralec bi se v tem primeru lahko obrnil tudi na druga gradbena podjetja oz. vodovodne inštalaterje, ki mu bi lahko pomagali," so zapisali v pojasnilu. Opozorili so še, da mora v primeru prekomernega odtekanja vode zaradi puščanja, vsak uporabnik nemudoma zapreti ventil po števcu, da prepreči nadaljnjo škodo in takoj pričeti s saniranjem interne napeljave.

"Rižanski vodovod v tem obdobju, ko se puščanja in lomljenja cevovodov vrstijo iz dneva v dan nima razpoložljivih kapacitet za reševanje puščanj, ki niso v njegovi pristojnosti," so poudarili in še predlagali: "Predlagamo, da se bralec obrne na javno dostopne ponudnike vodovodnih instalacij oz. druge inštitucije, ki mu bi lahko pomagale v stiski (Rdeči križ, socialne ustanove ...), v kolikor mu zdravstveno oz. socialno stanje ne omogoča rešitev problema."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  24 .07. 2022 ob  21: 08
ko bo končno zmanjkalo vode, se bo problem rešil sam od sebe. RVK pa zna samo jokat, kaj narediti pa ne. Saj ne bi bilo zastonj, njihovi računi so zmeraj krat 3.
Martin Kacur |  24 .07. 2022 ob  16: 29
17
Dragi moj bivši direktor komunale,
Minuli so časi, ko si take zadeve reševal tako, da so ti delavci in kooperanrti komunale reševali take zadeve. Zdaj je treba najt izvajalca in ga plačat iz svojega žepa.
nylarazgotra |  24 .07. 2022 ob  15: 52
15
Ahhhhh, pri nas na Obali je na več koncih podoben odgovor da nihče ni odgovoren za nič, da noben nič ne more in te pošiljajo na 100 koncih in nič od tega. Res smo lenuhi, v določenih drugih koncev Slovenije so bolj aktivni. Pri nas rabiš izvajalca in nobeden noče delat če je zaslužek manjši od 4000 ev.ker je premalo denarja , pomeni da ni stiske kot nekateri jočejo v gospodarstvu. Pride pa takoj izvajalec npr.iz Murske Sobote in naredi delo. Ne joče da 1500 ev.je premalo.
 |  24 .07. 2022 ob  13: 57
Zdaj razumete zakaj ne more vsak vodit podjetja oz. države, če še eno cev ne znore rešit.
Človek brez vez in prijateljev v poslovnem svetu je nula 0!
Sicer kako to, da Rižanski vodovod ne odpravi težavo na račun lastnikajQuery112307723347346194338_1658662021379? To mi je malo smešno...in pol pravijo ni denarja????? E moji levnuhi...Italijani so se enako obnašali...danes Italija je le še na papirju...od italijana ni niti urak vač. Bedaki jedni ko nočejo se učit na napakah drugih, to vam zamerim. A jako boš ti živel? Je to tvoja stvar.
MarijaM |  24 .07. 2022 ob  12: 54
-2
To je pa res pomemben podatek. Torej ker je bivši direktor Marjetice bi se morale aktivirati vse ne-razpoložljive ekipe in mu pridirjati na pomočjQuery1123006320446638248445_1658659842577? Ker jaz kot bivša tajnica direktorja RVK teh privilegijev vseeno nimam.
Bayliner |  24 .07. 2022 ob  12: 15
12
Bivši direktor se ne znajde? BLABLA...
solinar |  24 .07. 2022 ob  11: 13
14
če si tako siten kot zgledaš po pisanju, ti sigurno ne bo nobeden pomagal. Če veš kje pušča, lopato in kramp v roke in koplji. Eno protibolečibsko tableto, hernija bo počakala.. Še prej pojdi v Merkur po eno spojko. Stvar je rešena v dobri uri. Rižanski pa tega od vedno ne dela. Zaman in tudi lepo ni, da se se spravljaš na njih.