OPERACIJA KAVBOJ: Drevi bo v Pivki projekcija filma "Neverjetne zgodbe lepotcev iz Lipice"

Slovenija

V Pivki bodo drevi prikazali film Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice, ki predstavlja dramatično reševanje lipicancev ob koncu druge svetovne vojne. Lipicance so po kapitulaciji Italije nacisti iz Lipice odpeljali v češko mesto Hostoun, ki je po vojni pripadlo rdeči armadi. Ameriška vojska je konje v operaciji Kavboj rešila na Zahod.

Filmsko zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev je Društvo Kolut iz Postojne prelilo na filmski trak ob podpori veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Občine Postojna, Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Zavarovalnice Triglav. Scenarij za film je napisal Drago Mislej Mef, režiral ga je Dušan Milavec.

Po kapitulaciji Italije jeseni leta 1943 je nemška armada 2. oktobra vseh 179 lipicancev iz Kobilarne Lipica, z rodovniškimi knjigami vred, odpeljala na Češko v Hostoun. Nemci so konje tja pripeljali iz najboljših kobilarn po Evropi, tudi iz vseh najpomembnejših lipicanskih kobilarn, za njih pa so skrbeli vojni ujetniki in vzreditelji iz držav, od koder so lipicanci izhajali. Med njimi je bilo tudi 14 lipiških konjarjev.

Nemci so v konjušnicah na Češkem zbrali več kot tisoč konj, od tega je bilo 375 lipicancev. Zanje je bil odgovoren Alois Podhajsky, ki je bil pred tem dolgoletni vodja španske dvorne jahalne šole na Dunaju in nosilec bronaste medalje na olimpijskih igrah leta 1936. Bolj ko se je vojna bližala koncu, bolj je bil zaskrbljen, saj bi konji gotovo postali vojni plen in morda celo hrana vojakom napredujoče rdeče armade, saj je takratna Češkoslovaška že spadala pod sovjetsko zasedbeno območje.

Zgodovinsko ni povsem jasno, kdo je na ameriško stran fronte poslal nemškega obveščevalca, ki je s seboj nosil veliko fotografij lipicancev iz houstonske konjušnice. Ta je poveljniku drugega konjeniškega polka Pattonove tretje armade, polkovniku Charlesu Hancocku Reedu, povedal za konje, ki so jih Nemci izbrali iz najboljših vzrejnih ustanov po Evropi. Reed, ki je bil tudi sam odličen poznavalec konj, je generalu Georgeu Pattonu, ki je bil konjeniški častnik in prav tako zaljubljen v konje, predlagal reševalno akcijo.

Po dogovoru z Nemci so Američani konec aprila 1945 prevzeli več kot tisoč konj in ob tem rešili še 300 ameriških in britanskih vojnih ujetnikov. Vse bi minilo brez enega samega strela, če Američani med vračanjem ne bi naleteli na nemške vojake iz enote, ki ni vedela za predajo. Spopad je bil kratek, vendar sta življenje izgubila dva ameriška vojaka.

Odločilni dan operacije Kavboj je bil 15. maj 1945. Konji so odšli v Schwarzenberg na Bavarskem, nato v dveh etapah od 18. do 25. maja v Sankt Martin pri Neustadtu, od koder so 215 konj vrnili v Avstrijo in nato večino konj in arhiv Kobilarne Lipice predali Italijanom.

Italijanom so ameriške oblasti predale rodovniške knjige in 80 lipiških konj, od tega pet žrebcev, 42 kobil in 33 žrebet. Namestili so jih v državno kobilarno Montemaggiore blizu Rima. Od lipicancev, ki so jih Nemci odpeljali na Češko, se je v Lipico vrnilo le enajst živali, kjer se je začela nič kaj preprosta obnova črede.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija