ONESNAŽENOST JAM SE VLEČE ŽE VEČ DESETLETIJ: Pod odpadki se včasih skrivajo tudi neeksplodirana ubojna sredstva (VIDEO)

Slovenija

Onesnaženost jam pri nas je velik in več desetletij trajajoč problem, ki je le stežka rešljiv. Storilce se odkrije redko, čiščenje pa običajno prevzamejo jamarji. A tudi ta naloga še zdaleč ni lahka. Jame imajo pogosto navpičen vhod, zato je vanje zelo težko priti, projekti čiščenja pa stanejo veliko – tudi do pol milijona evrov. 

V Sloveniji imamo okoli 15 tisoč registriranih jam, okoli dvajset odstotkov teh pa je onesnaženih. Večinoma gre za komunalne odpadke starejšega izvora, pripoveduje dr. Mitja Prelovšek z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, pojavljajo pa se tudi sveži odpadki in mrhovina. Čiščenja manjših jam se povečini lotevajo jamarji.

Večje jame pa ostajajo povečini onesnažene, saj finančnih virov za projekte čiščenja ni ne v občinskih ne v državnih proračunih. Za eno najbolj onesnaženih jam velja jama Ravnica, katere čiščenje se je končalo nedavno. Količina odpadkov v njej pred čiščenjem je bila ocenjena na okoli tri do štiri tisoč kubičnih metrov

Čiščenje pa, predvsem ko ga izvajajo jamarji, ni povsem varno. Med drugim se pod odpadki včasih skrivajo tudi neeksplodirana ubojna sredstva.

Odgovor na vprašanje, koliko časa bi potrebovali, da bi v Sloveniji očistili čisto vse onesnažene jame, pa v spodnjem videoposnetku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija