ONESNAŽENJE V VRTINI PRI HRASTOVLJAH: Ne samo da ostaja, celo veča se!

Koper

Agencija RS za okolje (Arso) v vrtini pri Hrastovljah še naprej zaznava koncentracije mineralnih olj. Enako kot v minulem tednu se onesnaženje kaže v eni vrtini, medtem ko na ostalih merilnih mestih podatki ne kažejo nanj, je na spletni strani zapisala agencija.

Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v soboto znašale v prvem zajemu 0,5 miligrama na liter, v drugem zajemu pa tri miligrame na liter. V nedeljo je bila ugotovljena vrednost v prvem zajemu znova 0,5 miligrama na liter, v drugem pa 0,8 miligrama na liter.

V četrtek je Arso sporočil, da mineralno olje, ki so ga zaznali v vrtini P19, ni kerozin, ki se je razlil ob nesreči vlaka nedaleč od Hrastovelj konec junija. Kaj oz. kdo je povzročil onesnaženje, ni znano.

Na območju Hrastovelj, kjer se je po nesreči tovornega vlaka pred tremi tedni izlilo okoli 9000 litrov kerozina, sicer kontrolirajo stanje v šestih vrtinah. Mineralno olje so zaznali na opazovalni vrtini, ki se nahaja pod nasipom železniške proge in je od vodnega vira odmaknjena okoli tri kilometre. Vzorci odvzeti na ostalih merilnih mestih ne kažejo onesnaženja.

V štirih istrskih občinah so prejšnji teden začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode, ki jih bodo do preklica izvajala občinska komunalna podjetja. Namen ukrepov je ohranitev zmerne porabe vode, s čimer bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira Rižane izognili morebitnim redukcijam.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
skembo |  25 .07. 2019 ob  14: 05
>Penzionist;
"Zveplo" Ćestitam za komentar jQuery11230571804151380378_1564055410768!!
STANJE JE DOSTI HUJŠE KOT STE OPISALI ;;; IMAM DOKAZE .
Jutri nje nov dan je rekel"Kučan" ne vem če je vnjegova izvirna izjava??
naš pitni vir v vasi še teče ??!
Vabim na poskušino z refoškom ali malvazijo ??
Glem Boršt Labor
Turisti dobrodošli LP Jerman O.
žveplo |  22 .07. 2019 ob  14: 42
31
Ko v primorskih niso hoteli objavit, bom pa tukaj povedal:


»Da ki« neznano mineralno olje.

Saj vsi dobro vemo od kje je.
Naj mi pove kdo od domačinov, da je staro olje iz stoenke ali fičota, traktorja, freze, kosilnice, cvrtja, pa staro škropivo, ostanke barve, pa kaj še vse za enega hudiča, odnesel med leti 1950 do leta 2019, ko ni vedel kam z njim, vsaj enkrat v vseh teh letih, na odlagališče na Sermin ali še prej na smetišče Pridvor ! Zelo redki so, ki tega niso zlili v kakšno jamo, »grublo«, med kamne v zidu s sosedovo mejo. Pa vsa nesnaga, ki so jo zlivali v naravo že med samo gradnjo tirov. In pa kam kaplja in se cedi vsa mast in ostala maziva iz lokomotiv, vagonov, kretnic, kam kaplja vse kar pušča iz cistern na vlakih, a mi zna to povedat? Ne ? Vsi pristojni si vrtajo po nosu in gledajo v nebo, hodijo gledat v vrtino za visoke dnevnice, potem še na kosilce kje, kjer se fino papca. Ja, ker, ko pride minister na kraj nezgode, je že vse rešeno, ker po telefonu se ne more nič ukazat, nikogar nadret, ne, po telefonu se ne da... seveda, prit past firbec, gledat zabodeno in odštevat dneve do penzije, to se da. Vsak tak dan je še en dan bližje, ko sploh prav nič več ne bo treba delat. »Da ki« neznano olje ! Sedaj ko bo treba delat analize in študije, pa jih ponavljat, pa povabit neodvisno komisijo iz Švice in se spet čudit... he to bo šele veselje in stroški.... in znani minister, ki je prvi dan ministrovanja rekel, da ne rabimo drugega tira in njegov omejeni šef, ki mu ni dal že prvi dan brce v trtico in vsi mi ki volimo ... VOLjence, pa naj me toži če hoče, bom že dokazal kar sem rekel.
In voda na Kraškem vodovodu, zakaj ima tako slab zadah? Jo sedaj okusite, ko prevladuje v naših ceveh, veste kakšna je šele v Sežani, ki je prikrajšana za dobro vodarno kot jo na srečo imamo mi. Zakaj tako diši po trohnobi? Ja kam pa vse to kraški kmetje od časov prvega traktorja zlivajo, vse to, kar sem že za Hrastoveljce napisal? V vrtače in v jame. Kam so metali crknjeno živino, kam mečejo gradbene odpadke, kam so padli fojbiranci, kam se steka razkrajan odpadek, kam teče Sežanska kanalizacija, pa Divaška pa še marsikatera... včasih neočiščena, včasih malo.... ? Ja v podtalnico reke Reke menda! Kam so petdeset let tekle vse fekalije Ilirske Bistrice, in Lesonita in Tovarne organskih kislin? Direkt v reko Reko! No, »fondače« vsega tega sedaj pijemo, Kraševci pa od kar ne uporabljajo več štirn... In že petdeset let pristojni trdijo, da ni potreben nov vodni vir, neonesnažen, že petdeset let se premleva in obdeluje projekte, pa nič od tega, poleg tega da imamo že dve že zgrajeni akumulacijski jezeri pri Ilirski Bistrici, Molo in Klivnik, ki jih ne uspemo popit na obali pa če smo še tako žejni, In, ha, … Ilirska Bistrica, kjer ti voda prebija v klet, če si naredil slabo izolacijo, kjer šprica iz vsake špranje podzemlja in je v kanalizaciji več pitne vode kot fekalij, ker vdira noter na vsaki razpoki. Vode v izobilju, pa sem prebral ravno včeraj ali predvčerajšjim v Primorskih novicah, da se vodovodu iz Ilirske Bistrice do Rodika, (kjer bi jo priključili na vodovod do Kopra), no, da se vodovodu slaba piše, ker ni denarja.... sedaj ni denarja, ko bi lahko pričeli gradit...halo !! Že ta nezgrajeni vodovod bi zmogel pripeljati na obalo kakih 120l na sekundo kristalno čiste gorske vode izpod Snežnika...pa najbrž bi se je še več našlo, če bi se kdo potrudil. Seveda v Bistrici, ni denarja in za količine črpanja imajo določene s koncesijo...pa se nihče ne vpraša, če je možno količine povečat, če je zaloga vode, so probali še kakšno vrtino v dolini proti Zabičam jQuery112305550911931571034_1563799288759?
Če bi lahko in bi smel, bi z ogromnim bičem vse usmrajene politične hrbte tako namlatil, da bi se kdo le premaknil kaj naredit... !!! Kaj čakamo, Avstroogrsko ali spet Mussolinija, mogoče Madžare, da nam zgradijo infrastrukturo... Pri vsem gorju, ki so nam ga naredili, so naredili več koristi kot mi sami sebi v lastni državi.
Ne, bistveno je kako kandidatko spravit do komisarke, ker je »naša«, kako cerkvi plačat šole, ker smo ja katoliki, bistveno je kako beguncu trgat kožo z žico in kako izpolnjevat vedno več obrazcev, da se zaradi tega nabirajo vrste povsod. Še malo, pa boš moral dat vlogo za umret, sicer boš čakal v trugi dve leti na pogreb, ker ne bo okoljskega dovoljenja in presoje vplivov na okolje in še potem se lahko kakšna civilna družba pritoži, ker lahko robokop, pri delu z lopato da kakega deževnika na pol ali zakašlja vrabec, ko leti nad dimnikom od krematorija ali dobi astmo otrok, ko mu prinese pepel od raztrosa vetrič mimo ali ko ribicam pepel zamaši škrge…
Ja, takle mamo. »Da ki« neznano mineralno olje !
galeb |  22 .07. 2019 ob  14: 09
19
Če ne bi bilo izlitja kerozina, za ta mineralna olja v bližini vodnega vira mi sploh ne bi vedeli. Torej: koliko je strupov v našem okolju, za katere mi sploh ne vemo?!!