Omizje za slovensko manjšino v Italiji za potrditev sredstev za Slovence

V Rimu se je v sredo prvič po parlamentarnih volitvah v Italiji sestalo vladno omizje za slovensko manjšino. Med drugim so se dogovorili, da bosta vlada in parlament prihodnje leto potrdila celoten finančni sklad iz zaščitnega zakona za Slovence, ki znaša približno osem milijonov evrov, je v sredo na spletu poročal Primorski dnevnik.

Na srečanju pod vodstvom predsedujočega Fillipa Bubbica so se tudi dogovorili, da bodo istočasno poenostavili oziroma pospešili izplačevanje državnih prispevkov Primorskemu dnevniku.

Nekdanje fašistično taborišče Visco naj bi postalo italijanski nacionalni spomenik. Za to se je večkrat zavzel pisatelj Boris Pahor, ki je na to opozoril slovensko premierko Alenko Bratušek. Napovedujejo se tudi rešitve prostorskih težav dvojezične šole v Špetru v Beneški Sloveniji.

Srečanje omizja, ki se je prvič sestalo septembra lani, je potekalo na notranjem ministrstvu, sklical pa ga je njegov vodja, podminister Filippo Bubbico, ki je senator Demokratske stranke. Na čelu tega telesa je zamenjal Saveria Ruperta, podtajnika v tehnični vladi Maria Montija, ki mu je tedanja notranja ministrica Anna Maria Cancellieri poverila skrb za narodne manjšine.

Na dnevnem redu zasedanja naj bi bile štiri točke: položaj dvojezične šole v Špetru, sistemska ureditev javnega financiranja slovenskih ustanov, prihodnost nekdanjega fašističnega taborišča v Viscu in vodstvo slovenske šole v Furlaniji-Julijski krajini. Z dnevnega reda so izločili volilno problematiko, je še poročal Primorski dnevnik.