OMIKRON ŽE NA RAZNIH KONCIH SVETA: To so države, kjer so za zdaj potrdili prisotnost

Svet

Oblasti na Češkem in v Avstraliji so potrdile prve primere različice novega koronavirusa omikron v teh državah. Izrael bo za omejitev širjenja nove različice danes zaprl meje za vse tujce. Tudi okuženi potniki z letal, ki sta se na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, imajo po navedbah oblasti verjetno to različico, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Münchnu na Bavarskem so potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron v Nemčiji. Kot je včeraj sporočil bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek, sta oba potnika 24. novembra prispela z letalom iz Južne Afrike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi v Italiji so včeraj potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa omikron. Kot je sporočil italijanski inštitut za javno zdravje, gre za potnika iz Mozambika, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Bolnik in člani njegove družine so v dobrem zdravstvenem stanju," so še sporočili v Rimu.

Na Češkem so prvi primer nove virusne različice, ki se po prvih ugotovitvah zelo hitro širi, potrdili v bolnišnici v mestu Liberec na severu države, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so nedavno kot prvi potrdili primere nove različice, ima pa blage simptome bolezni.

V Izraelu, kjer so novo različico prvič potrdili v petek, bo od danes zvečer veljala prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, so danes po navedbah AFP sporočili iz urada izraelskega premierja.

Nizozemske zdravstvene oblasti so v soboto sporočile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, verjetno tudi primeri okužbe z novo različico.

"Različica omikron je bila verjetno odkrita med testiranimi osebami," so po navedbah AFP sporočili z Nacionalnega instituta za javno zdravje. Kot so dodali, bodo to dokončno potrdili z dodatnimi analizami, katerih rezultati bodo predvidoma znani danes.

V Avstraliji pa so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike pripotovala v Sydney, so danes sporočile regionalne zdravstvene oblasti. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .11. 2021 ob  14: 51
-2
izmisljotina
ljudje so zaceli umirat mnozicno zaradi cepiva in zdaj bodo to pripisali novemu izmisljenemu sevu
alfa |  28 .11. 2021 ob  14: 26
alora je tudi v KP